Новини


5Юни2019

Тази година всяка изпитна работа по НВО ще се разпознава с индивидуален баркод

За първи път тази година изпитната работа на всеки седмокласник ще има баркод на националните външни оценявания по български език и литература и по математика. По него ще става разпознаването на ученика, тъй като в тази кампания проверяването ще е онлайн. Това съобщи Рангел Райчев, старши експерт по организация на средното образование и председател на комисията за НВО в Пловдивска област. За целта изпитните комплекти с отговорите на децата от двата модула на съответния предмет няма да се засекретяват тук, а ще се изпращат в София, където ще се извършва това. Там всяка страница ще се сканира. След това файловете ще се върнат по електронен път в двата центъра за проверка в Пловдив – в Спортното училище и в Професионалната гимназия по електроника и електротехника.

 Учителите, които са включени в комисиите там, са минали сериозно обучение за онлайн проверяване и оценяване. На финала му са положили изпит. Само издържалите и сертифицирани преподаватели ще получат достъп до писмените работи на седмокласниците.

 За да е по-лесна идентификацията на децата, има и още една особеност, с която учениците трябва да се съобразят – от тях се иска да напишат името си с печатни вместо с ръкописни букви на идентификационната бланка, която ще получат заедно с материалите на изпитите. Квесторите задължително ще следят дали това се спазва и ще го удостоверят и със своя подпис на листчето.

 Новите правила създават известно безпокойство в навечерието на решаващите за седмокласниците изпити. Възможно е например ученик, чийто майчин език не е български, да има затруднения при попълването на идентификационната бланка. В предишни години е имало и прецеденти – изпитна работа, на която това листче е съвсем празно. В такива случаи са търсени всички възможни решения, като към анулиране се е пристъпвало в краен случай. Там, където е възникнал такъв казус, изходът е намерен, като са прегледани всички останали изпитни работи и са сравнени със списъка на явилите се деца. Останалата една непроверена е отнесена към празната идентификационна бланка. Сега обаче тукашната комисия няма да има възможност в подобна ситуация да търси решение в интерес на ученика, защото засекретяването и разсекретяването ще стават от национална комисия в София.

 По тази причина на директорите е дадено изрично указание да инструктират от своя страна квесторите по време на изпита да обясняват на седмокласниците стъпка по стъпка какво трябва да правят и да съблюдават много стриктно за изпълнението, за да не се стигне до нелепо анулиране на работи по технически причини. До датите на националните външни оценявания – 17 юни по български език и литература и 19 юни – по математика, многократно на седмокласниците ще бъде повтаряно, че трябва да пишат с черен химикал. В предишни година цветът на мастилото бе син, а с черно се пишеше само на матурите в 12. клас. Ако изискването се наруши, работата ще се счита за белязана и ще се анулира.

 Двата модула стават задължителни. Оценката влиза в дипломата, вместо да се вписва като текуща.

 За първи път тази година става задължително да се работи и по двете части в изпитния формат. Преди седмокласниците можеха да се откажат от втория модул, но така точките им намаляваха и имаха по-малки шансове да се класират в най-желаните гимназии. В настоящата кампания оценката ще се поставя върху двете части и ще влиза в дипломата за основно образование. До момента се вписваше само като текуща бележка. Форматът на изпитите остава непроменен – първата част трае 60 минути, а втората – 90. Седмокласниците имат право да напуснат стаята най-рано час след началото на изпита, ако искат да отидат до тоалетна. Трябва обаче да се върнат и да работят и по втория модул.

Черновата влиза в изпитния комплект

 Новите моменти в организацията на изпитите водят до нови ангажименти на квесторите, но ги разтоварват от изискване, които предизвика ропота им миналата година. Тогава от тях се искаше при окомплектоването на писмените работи да...

 

Виж цялата новина тук: Учители БГ

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: