Новини


21Авг2019

Стоте най-добри средни училища в България за 2019

Всяка година десетки хиляди родители на седмокласници се изправят пред въпроса в кое училище е най-разумно да продължи средното си образование детето им, за да получи добра подготовка за университет, да научи език или да придобие професионални умения. Решението, разбира се, зависи най-вече от постигнатите резултати на изпитите, но обичайно е следвано от проучването кои са училищата с най-висок успех и от лични препоръки на приятели и познати.

"Дневник" използва резултатите от задължителния за всички ученици зрелостен изпит по български език и литература в 12 клас, на който тази година се явиха близо 53 хил. ученици, за да направи класация на 100-те учебни заведения, чиито възпитаници са постигнали най-високи резултати. Използвана е информация на Министерството на образованието за близо 1000 училища в цялата страна, публикувана в поддържания от Държавната агенция "Електронно управление" национален портал за отворени данни.

Усреднени резултати от изпита по области могат да се видят в интерактивната карта в началото на статията. При посочване на областта с мишката се показват данни за броя училища в областта, колко ученици са се явили на изпита и какъв е средният им успех. Само една област има среден успех "Много добър". Това е столицата, където образователното министерство отчете и най-много високи резултати. Анализът на ведомството показа, че за цялата страна тази година слабите оценки се увеличават, а отличните намаляват.

В 13 области средната оценка е между 4 и 4.50, а в 14 - между 3.5 и 4. Средният резултат е 4.06, което по официални данни е най-слабият среден резултат, от откакто се провеждат матури - от 2008 г. насам.

От 1 до 100

Очаквано предвид резултатите от последните години една трета от училищата в класацията с най-високи резултати по български език и литература са в София - общо 35, като сред първите 20 преобладават гимназиите с изучаване на чужди езици. Следва Пловдив със седем образователни институции в стотицата, Варна - с 5, Бургас и Русе - с 4, Велико Търново, Плевен и Стара Загора - с 3. Две области в страната - Кюстендил и Търговище, изобщо не се класират сред най-добрите. В списъка има 12 частни училища.

За да бъде направена класацията на училищата, данните са усреднени на база броя явили се ученици във всяко училище и средния успех на училището. Търсачката в таблицата позволява допълнително филтриране на информацията.

Подредбата носи условности, доколкото показва успеваемост на изпитите, и не е задължително белег за това, че в училищата се преподава на много високо ниво български език и литература. Трябва да се има предвид също, че все още немалко от учениците ходят на допълнителни частни уроци при подготовка за матурите.

Според Закона за предучилищното и училищното образование само учениците, които...

Класацията ще намерите на този линк:

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2019/08/21/3952807_stote_nai-dobrite_sredni_uchilishta_v_bulgariia_za_2019/?ref=home_mainStory

Виж цялата новина тук: Дневник

Автор: Анна Христова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: