Новини


12Фев2019

Стаматов: При грипна епидемия учителите да ползват от платения си годишен отпуск

В колективния трудов договор трябва да се разпише ясно какъв отпуск се ползва в случай на грипна или дървена ваканция, за да няма противопоставяне и спекулации, каза пред БНР Диян Стаматов – директор на столичното 119-о училище и председател на Съюза на работодателите в образованието. Според него е редно при подобни ситуации тези дни да се ползват от платения годишен отпуск.

 

Синдикатите настояват обаче това да бъде допълнителен извънреден отпуск над полагаемия. Въпросът е обаче кой ще плаща тези допълнителни дни, каза Стаматов и добави, че предстои да се види дали Министерството на образованието ще има възможност да поеме този разход.

 

 „Проблемът възниква от колективния трудов договор, който беше разписан през лятото на 2018 г. В него за първи път се появява един текст, свързан с това, че когато има екстремни ситуации, в които има задължително предписание от някоя институция, каквато например е здравната инспекция, учителите би трябвало да бъдат в неприсъствен ден по отношение на учебните заведения. Думата неприсъствен създаде известен дискомфорт в тълкуването и противоречия, свързани с това дали учителите са в отпуск, или друго. Това напрежение трябва да се изчисти“, обясни Стаматов в предаването „Преди всички“...

 

Виж цялата новина тук: УЧИТЕЛИ БГ

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: