Новини


8Юли2019

Сертификат за език заменя матурата за българите в чужбина

Сертификатът за владеене на български език за сънародниците ни чужбина ще равнява на оценка от матурата, заяви образователният министър Красимир Вълчев.

Това ще бъде възможно с промени в наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища в България. В момента ако липсва оценка по български език и литература в дипломата за средно образование и тя е балообразуваща, по решение Академичния съвет на висшето училище може да бъде взета оценката от успешно положен тест по български език с минималното ниво на трудност В2. След това резултатът се приравнява към „отличен“ (6.00). Оценката от теста обаче не може да замества резултатът от държавния зрелостен изпит, ако такава е необходима в състезателния бал. Така нашите сънародници пропускат година преди да бъдат включени обратно в българската образователна система. „Едно дете, което се връща от Испания губи година, ако иска да се включи в системата с ВО в страната ни.“, заяви Вълчев. С промените, които ще бъдат предложени, ще се реши този проблем.

Българите в чужбина ще могат да кандидатстват и с матура на езика от съответната образователна система, в която са се обучавали според друга от промените. Така нашенците в...

 

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: