Новини


19Ное2014

Самодисциплина му е майката

„Къде съм аз?“ – това е въпросът равносметка, който всеки човек си задава от време на време. Къде съм аз в офиса или в обществото, къде съм аз в личния си живот? Това е естественият стремеж на човека да осъзнае собствения си напредък и да го съпостави с този на колегите, приятелите, роднините. В крайна сметка където и да се намираме по скалата според нашите или чужди критерии (обикновено субективни), всички искаме оценката на живота ни да попада в графа „успели“.
А питали ли сте се кои са отличителните черти на успелия човек? Дали се раждаме с тях, или ги придобиваме благодарение на възпитание, образование и опит?

Успехът е нещо субективно, но истината е, че повечето хора със сполучливи кариери и добри позиции много добре знаят къде е тяхното място в света. Те знаят, че щастието се гради и се постига с много труд и нагласа за положителни резултати. Много малко са онези, които са имали късмета да постигнат нещо, без да са се поизпотили преди това. На никоя възраст успехите не идват лесно и често са съпътствани от провали. Важното е човек да се поучи от грешките си и да осъзнае, че те ще му помогнат да вземе по-добри решения в бъдеще. Великите лидери са точно тези, които не се отказват след първия неуспех. Те винаги са фокусирани върху конкретни цели, които може да са големи, но са постижими и съобразени с възможностите им. Те знаят много добре на какво са способни и са готови да работят върху това, което знаят, че могат да подобрят. Учат се цял живот и не се страхуват от трудностите.

Учене цял живот

Повечето хора мислят, че със завършването на университет завършва и ученето. Успелите хора обаче знаят, че трябва да учат цял живот. Те постоянно откриват нови неща, изпитват нови преживявания, извършват нови дейности и не се страхуват от малките спънки по пътя към върха.
Това, което отличава преуспелите хора от останалите, е цялостният им начин на мислене, но преди всичко - тяхното умение да се самооценяват и самодисциплинират. Понякога човек се ражда с тази способност. Ако обаче вашият случай или случаят на вашето дете не е такъв, не се плашете – самодисциплината се научава.

Това е качество, което най-лесно се формира в ранна детска възраст у дома или в училище. Детето трябва да се възпита навреме да бъде отговорно и да следи прогреса на своите знания и умения. Ако още в училище свикне да отчита какъв е неговият напредък по материала и си поставя ясни цели, то ще прилага този начин на мислене и по-късно в други аспекти от своя живот.

„Къде съм аз?” от 1. до 4. клас

Когато у детето в ранна възраст се възпита отношение към собственото му развитие, шансът то да продължи да се ръководи от него е много по-голям. Също както в живота, учениците в училище трябва да имат ясна представа за своите знания, умения и пропуски във всеки един момент от обучението си. Те трябва да имат ясна цел и да работят върху това да я постигнат. Затова издателство „Просвета“ е създало поредицата „Къде съм аз?“ за деца от 1. до 4. клас. Тя съдържа по една книжка за всеки клас със задачи за проверка на входно и изходно ниво (контролен тест, който се прави задължително в началото и в края на учебната година).

Всички книжки са структурирани аналогично, като с нарастването на класа се увеличава броят на обхванатите предмети. За първокласниците и второкласниците са включени три учебни предмета – български език и литература, математика и роден край. За третокласниците и четвъртокласниците обхватът е разширен с още един предмет - български език и литература, математика, човекът и обществото, човекът и природата.

С тези помагала детето може да провери знанията си самостоятелно. Всяка задача носи определен брой точки, които са описани подробно в края на книжката. След всеки тест е дадена таблица, в която се нанася сборът от точките, събрани от задачите. Тя представлява скала, по която детето преценява какви са неговите знания в конкретния момент и си поставя точна цел какви иска да бъдат след време - в края на срока, в края на учебната година и т. н. По този начин ученикът свиква сам да се грижи за развитието си – умение, което ще му е полезно цял живот.

Къде е учителят

Най-голямото предизвикателство пред един учител е да се справи с различния старт на своите ученици. Той трябва добре да познава потребностите, интересите и възможностите на всяко дете в класа. Трябва да е запознат и с факторите, които ги мотивират, за да може да си изгради ефективен подход към тях. „Къде съм аз?“ е изключително полезна поредица и за учителите, тъй като облекчава работата им по създаване на входни и изходни самостоятелни работи. Тя дава възможност на преподавателя да опознае всеки ученик и да се ориентира добре в неговите знания и възможности. 
Освен с чудесно подбраните и графично изобразени задачи помагалата се отличават и с детайлно разработена оценителна част. Тя помага много на учителя, когато трябва да постави крайната оценка на ученика. Тъй като всяка книжка е персонална, тя може да бъде приложена и към портфолиото на всеки ученик и по този начин да се проследи цялостният му напредък.
Помагалото „Къде съм аз?“ е разработено така, че да е в помощ и на родителите – с него те лесно могат да проверят знанията и уменията на детето си. Благодарение на оценителните таблици и скалите за оценяване то се използва успешно не само в училище, но и вкъщи. 

ЕЛЕКТРОННИ УЧЕБНИЦИ ПО ВСИЧКИ ПРЕДМЕТИ ОТ 1. ДО 7. КЛАС - НА WWW.E-UCHEBNIK.BG

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: