Новини


21Фев2020

Роман на Джек Лондон – едно от първите издания на „Просвета“

Джек Лондон е един от първите автори, издадени от „Просвета“. С това ни изненада г-жа Ивелина Казакова, която ни изпрати копие от корицата на „Романът на три сърца“ в превод на Димитър Подвързачов, публикуван от издателството в далечната 1945 г.

Пак тя ни помогна да си изясним и кое е първото учебникарско заглавие на „Просвета“. Досега имахме свидетелство, че това е „Христоматия за втори прогимназиален клас“ (сегашен 6. клас), но г-жа Казакова ни е изпратила и факсимиле от корица на „Христоматия за първи прогимназиален клас“ (5. клас). Двете са излезли в една и съща година – 1945 г., така че е редно да приемем, че първо е отпечатано помагалото за по-малките ученици. Пак тогава са публикувани и христоматии за гимназиите, доказва с факсимилета г-жа Румяна Иванчева.

От корицата на христоматията за първи прогимназиален клас научаваме и кои са съставителите – големите български поети Никола Фурнаджиев и Младен Исаев и детската писателка Люба Ленкова-Чаръкчиева.

И други наши приятели ни предоставиха копия от корици на стари издания на „Просвета“. Те разкриват любопитни детайли не само за нашето издателство, но и на цялото родно книгоиздаване: г-жа Недка Петрова ни е изпратила „Ян Бибиян на Луната“ от Елин Пелин (1948 г.), „Боряна“ на Йордан Йовков“, „Балканската война“ на Милица Огнянова (1949 г.). Г-жа Нели Янкова е наблегнала на изданията по литература (Учебник за 8. клас от 1955 г.), а г-жа Стефка Николова – на математиката („Математически олимпиади“ от 1976 г.).

Г-жа Стефка Богданова ни изпраща свидетелство, че е имало специални учебници по български език за учителите: „Български език – учебник за педагогическите училища за начални учители“ (1955 г.) под редакцията на проф. Любомир Андрейчин.

 

Г-жа Женя Димитрова пък ни напомня за един отминал, но много важен етап от историята на родното образование: ограмотяването на хиляди възрастни през 50-те – 60-те години на миналия век. Тя е открила „Учебник за възрастни“, който е „три в едно“ – буквар, читанка и аритметика, и е издаден през 1955 г. „Чети, то сляпото окато прави...“ – пише на заглавната страница на буквара, а аритметиката започва с пословицата „Стопанство без сметка е като дом без врата“.

Драги приятели, всички, които ни пратиха копия от кориците на наши стари издания, ще получат като подарък от нас книги.

 

 

 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: