Новини


12Мар2018

Родители: Парите за шкафчета няма да достигнат до малките училища

Темата за тежестта на ученическите раници отново е актуална след новите предложения от Министерството на образованието, които предвиждат шкафчета в училищата. Ще стигнат ли близо 3 милиона лева за всички училища в страната? Според препоръките на здравното министерство раницата трябва да е до 15% от теглото на ученика. Така например при деца на 8 г. раницата трябва да тежи около 4 кг.

„Не бива в класната стая да се носят помагала, които не се използват. Ако в даден час се ползва само учебната тетрадка, дори учебникът не е необходим”, коментира в студиото на bTV зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. „Изпратихме писма до регионалните управления, за да бъдат разпространени до директорите на образователните институции, с което казваме, че в часа трябва да се използват единствено и само одобрените учебници и учебни комплекти от Министерството на образованието и науката”, допълни тя.

Сумата за шкафчета за учениците от от I до VII клас е 2,9 млн. лева. Могат да бъдат осигурени около 200 000 шкафчета, като идеята е, че всяко училище може да кандидатства. Предвидено е училищата да участват и със съфинансиране, разясни Михайлова.

Васил Николов от гражданска инциатива „За качествена и иновативна образователна система” разкритикува начина, по който ще се прилага взетото решение. Едно от  най-важните неща, с които не е съгласен, е критерият, по който ще бъдат класирани училищата. „Пак се дава предимство на едно голямо училище с по-голям бюджет да има възможност да съфинансира. Малките училища, които нямат така или иначе никакви пари, в крайна сметка не могат да си позволят”, отбеляза той. „Настояваме да има разписана стратегия, ясно е, че тези шкафчета не може да са панацея, която ще реши проблема с раниците. Трябва да се приложат повече мерки”, категоричен е Николов.

Според Диян Стаматов, директор на 119-о училище в София, предвидената сума е малка, но като първа крачка е много добър ход. Малките училища имат по-голям проблем и трябва да бъдат подпомогнати, призна той. „Успешен вариант, който се опитах да приложа в училището за V и VII клас, e с блоково разположение на учебните предмети. Вторият срок те нямат 7 различни предмета, а 3”, обясни Стаматов, като така по думите му  ученическите раници ще се олекотят с 50-60%.

Двете деца на Ива Блъскова – близнаците Лора и Даниел, учат в четвърти клас. Една от раниците обаче е на гърба на Ива, за да помогне на 10-годишната си дъщеря. „Един път измерих колко тежи раницата и беше 8 килограма, може би е било в дните, в които имат повече часове. При нея има леко изкрияване и затова сме по-внимателни и гледаме да остави каквото може вкъщи”, обяснява майката.

Най-натовареният ден в програмата на децата е понеделник, когато чантите са буквално препълнени. Затова в класните стаи на най-малките в столичното 119-о има и дървени шкафчета. Още преди няколко години ръководството на училището събира пари от родителите и купуват дървени шкафчета за децата. Признават, че парите в бюджета не стигат, затова всяко семейство се включва с 30 лева. „До това решение се стигна след съвместен диалог, защото за толкова малки деца не е добре да носят толкова тежки раници”, посочи зам.-директорът на 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов” Симеон Ангелов.

Междувременно родителите правят всичко възможно да разтоварят чантите. С помоща на този кантар направихме експеримент – проверихме колко тежат Лори и Дани и каква е тежестта на техните раници и дали могат да се справят с тази тежест всеки ден, без това да е опасно за здравето им. Какво ще покаже кантара, проверяваме с майка им Ива. Дани тежи 44,8 кг, а заедно с раницата е 49,2 кг, или тежестта на раницата е под 5 кг. Лора е чувствително по-лека, с цели 12 килограма, но носи толкова, колкото и брат си. Раницата ѝ обаче в някои дни от седмицата е много повече от 5 килограма.

За часа по математика децата носят пълен комплект от различни материали.  „Учебник по математика, учебна тетрадка, лична тетрадка и сборник по математика...

 

Виж цялата новина тук: Teacher.bg

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: