Новини


17Апр2019

Рекорд: Първолаците намаляха с 18 хил. за две години

За две години у нас първолаците са намалели с цели 18 000, съобщи "Труд".

През учебната 2017/2018-а броят им е бил 75 465, а за следващата прогнозните данни на Министерството на образованието и науката сочат, че ще са около 57 190.

Предишният отрицателен рекорд е бил през 2009/2010 г., когато децата са 59 596, показва проучване.
От Столична община потвърждават тенденцията децата да намаляват. Миналата година в София е имало 12 045 първокласници, съобщи Десислава Петрова от РУО София-град.

Тя допълни, че тази година се очаква да са по-малко с около 200-300, защото по данни на НСИ през 2013 г. в столицата са се родили 516 деца по-малко от тези през 2012 г.

"Броят на местата в общинските и държавните училища е достатъчен да поеме тези ученици", посочи тя.

Тази година бяха променени правилата за прием, за да могат братя и сестри да попадат по-лесно заедно в училищата.

"Миналата година не всички деца успяха да намерят място в училището, където учат по-големите им братя и сестри. Сега кандидат-първокласниците с братя и сестри до 12-годишна възраст в желаното училище попадат в първа група. Това е групата, която носи най-голямо предимство, тъй като директорите, когато извършват прием и класиране на децата в училището, започват с първа група и когато се изчерпат свободните места за деца от тази нея, се преминава към останалите групи и критерии”, обясни началникът на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева.

В настоящата кампания това условие става толкова важно, колкото един от родителите да има адрес в района на желаното училище от поне 3 години.

"Обявяването на свободните места е ангажимент на директорите. Всеки родител от 15 април до...

 

Виж цялата новина тук: Dnes.bg

Автор: Габриела Джекова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: