Новини


28Май2014

Първолаците стават все по-агресивни

Първолаците стават все по-агресивни, показва проверка на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).
„Очертава се и тенденция за увеличаване на броя ученици в първи клас, които проявяват нетипично и агресивно поведение, и педагозите срещат сериозни затруднения в работата”, констатират експерти от ДАЗД. Първолаците хвърлят вещите на съучениците си, бодат се с моливи, а някои дори си разменят юмруци. 
По-големите деца обаче са по-жестоки и при конфликт започват да се душат.
Според психолози причината за поведението на децата се крие в модела на подражание, който имат, и заобикалящата ги среда. „Агресията е навсякъде около нас и няма как децата да не попиват от нея. Лошото е, че те не разбират, че това е лошо”, обясни детският психолог Даниела Николова. От началото на годината от агенцията за закрила на детето са извършили 33 проверки в учебни заведения в страната. Експертите са категорични, че учители и възпитатели не могат да разпознаят кога едно дете е в риск. Проверките са установили още, че учителите наказват проявилите се ученици, „преди да са изчерпани възможностите за корекционно въздействие”. Според експертите от ДАЗД някои от преподавателите са използвали методи за наказания, които травмират децата и накърняват достойнството им.
„Най-фрапиращите случаи са на учители, които бият децата с пръчка през ръцете. А други ги карат да обикалят двора на училището”, обясни пред „Монитор” шефката на дирекция „Контрол по правата на детето” към ДАЗД Камелия Николова. Освен това някои директори не са ...

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Анна Ефтимова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: