Новини


22Яну2019

Проверка на МОН в 4 гимназии засече – 70% липсват в клас без причина

Директори на училища с ученици в риск от отпадане обсъждаха днес в Пловдив мерки и добри практики за обхват и задържане със зам.-министъра на образованието Таня Михайлова.

Джипито в някои села ходи веднъж седмично, как да извиняваме отсъствия, пита директорът на ОУ „Христо Смирненски” в Брезово Милко Сарафов.

Няма смисъл от писане на писма до родителите, тъй като адресите не са актуални, жалва се от излишната бумащина директорът на СУ „Найден Геров” Емил Начев

Мобилен екип на МОН е направил внезапна проверка в четири пловдивски гимназии, в някои от които са засечени над 70% отсъстващи. За част от училищата това са били повторни посещения на групите за контрол. Става дума за ПГ за строителни технологии „Пеньо Пенев”, ПГ по кожени изделия и текстил „Иван Богоров”, ПГ по машиностроене и ПГ по транспорт „Гоце Делчев. Това стана ясно днес на среща между директори на училища със застрашени от отпадане ученици и зам.-министъра на образованието Таня Михайлова. Дебатът, на който присъстваха началникът на РУО Иванка Киркова, губернаторът Здравко Димитров и директорът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков, се състоя в Областната управа.

„Нямаме за цел да ви се караме, но трябва да идентифицираме проблемите и да сме откровени пред себе си. Много деца искат да бъдат в училище, но е страшно, когато ги спират. Затова основната ни работа трябва да е насочена към родителите”, призова зам.-министър Таня Михайлова.

Проверката на мобилните екипи е била на 4 и 5 декември. По стечение на обстоятелствата обаче на 4 декември се е играло футболното дерби, когато „Ботев” триумфира над „Локомотив Пловдив” с 2:0. Двубоят между двата пловдивски тима станал причина учениците от вечерната паралелка 12-класници на ПГ „Пеньо Пенев” да предпочетат да бъдат на трибуните, вместо в час. Точно тогава обаче проверяващите се озовали в гимназията без предупреждение и заварили полупразни стаи.

„Резултатите от проверките на мобилните групи констатират моментна ситуация, но за нас са важни процесите. Понякога е доста трудно да се задържат учениците до петия и шестия час. Целта е процентът на присъстващите да е еднакъв във втория и в последния час”, коментира зам.-министър Михайлова.

Началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова поясни, че през януари нейните експерти са правили 7 проверки в същата паралелка, включително и навръх Банго Васил. Отсъстващите са били между 10 и 33%.

„Проверката на мобилен екип е една снимка. Ако имаме късмет, тя може да е добра, но може и да е лоша”, каза Киркова и добави, че от 2015 година насам РУО води битка с фиктивно записаните ученици.

Директорът на ПГ по машиностроене Кирил Саксанов, който също е бил сред проверяваните, се похвали с ръст на посещаемостта. От началото на годината е наложил 300 наказания. 55 са напусналите ученици, което е намалило училищния бюджет със 150 000 лева.  Към момента 65% от учениците са в клас, а постъпленията от отнетите от родителите детски заради отсъствия са 12 000 лева. С тях се купуват транспортни карти на учениците, но средствата се осребряват в края на месеца, ако гимназистът няма натрупани отсъствия. Саксанов обмисля да раздава и ваучери за храна на редовните.

„Ако някое дете каже, че няма обувки, веднага пращам учителя с него, за да купят и да няма оправдание, ако отсъства. Заради намаления бюджет през втория срок ще сливам паралелки и ще намалявам нормативи, но нямам друг избор”, коментира Саксанов. По негова идея и с подкрепата на клъстер „Тракия икономическа зона” на територията на гимназията ще бъде изградено общежитие, което да приютява децата през седмицата. Идеята е да бъдат изолирани от семейната среда, която, в повечето случаи, е демотивираща.

Директорът на най-голямото училище в ромския квартал „Столипиново” Емил Начев заяви, че е назначил образователен медиатор, който да бъде връзка с родителите, да обикаля махалата и да насърчава семействата да пращат редовно децата си в клас. Тази роля е поверена на пенсионирана учителка, която е работила близо 40 години в училището и познава спецификите на етноса. Класните ръководители също кръстосвали махалата, за да събират учениците, тъй като не можели да разчитат, че родителят ще си вдигне мобилния телефон, какво останало да му пратят мейл на електронната поща и да чакат отговор. Начев определи като излишна бумащина изискването да се пращат писма до родителите на нередовните. Децата не живеели на посочените от семействата адреси, тъй като адресна регистрация можела да се прави само в законни постройки. Друг препъникамък се явявало изискването за среща на проблемите деца със служител от дирекция „Социално подпомагане”, което, на практика, било невъзможно, тъй като те са 10 за целия град. 30 са напуснали училище от 1 януари т.г. За миналата излезлите от системата са 241, от които 118 са били върнати обратно.

Внимание върху медицинските бележки обърна директорът на ОУ „Христо Смирненски” в Брезово Милко Сарафов. В някои селища личният лекар ходел веднъж седмично за по два часа. Ако този ден е петък, а детето се е разболяло в понеделник, джипито отказвало да даде бележка със задна дата, а учителите нямало как да извиняват отсъствия без документ. И така се трупали.

В Розино пък ромите живеели на прага на бедността и заявявали, че нямат 3 лева, за да си платят медицинската бележка, добави по темата директорът...

 

Виж цялата новина тук: "УЧА в Пловдив" - иновативен образователен портал

Автор: Деляна Лукова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: