Новини


4Авг2015

Просветният министър предлага 4 нови колежа

Идеята на просветния министър проф. Тодор Танев да има интегрални колежи като връзка между средното и висшето образование придобива нови очертания. Досега министърът говореше за две такива училища - в Монтана и Видин, но заявките са вече 4, става ясно от негово интервю в "24 часа".

Намерението е интегралните колежи да могат да приемат ученици още след 10. клас за тригодишно обучение. Първата година трябва да бъде общообразователна, а следващите две да водят до придобиване на степен "майстор". Целта е младежите да получат професионална квалификация по-рано и така да се отговори на нуждата на бизнеса от ръководни кадри и специалисти в производството.

Според последния вариант на идеята в Монтана трябва да има колеж по информационни технологии. Вторият колеж ще е в Габрово, където заедно с Техническия университет и професионалните гимназии ще се направи колеж по мехатроника и машиностроене. Заявката за трети колеж е от Добрич и Каварна - за колеж по земеделие и зоотехнологии, а за четвърти - в Бургас, където учениците ще се обучават по туризъм. Не е ясно защо Видин изпада като предпочитан град за създаване на интегрален колеж.

Новите колежи ще станат факт най-рано догодина, тъй като по думите на министър Танев трябва "поне 1 г. аванс за работеща оценка на въздействието". Все още МОН не е представило и промени в закона за професионалното образование и обучение, необходими за регламентацията на новия тип колежи. Има и доста неясноти, като например къде и как точно ще държи матурата си един ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: