Новини


27Сеп2016

„Просвета“ с три нови математики за петокласниците

Новата учебна година започна, а с нея бе даден ход на образователната реформа, предприета от екипа на просветния министър Меглена Кунева. Най-същественото в измененията е поетапната смяна на учебниците по всички предмети за всички класове. Първи промяната ще усетят 1. и 5. клас. Те ще имат нови учебници още през следващата 2017/2018 учебна година (с изключение на учебника по история и цивилизации за 5.клас, който влезе в употреба тази година).


„Просвета“ внесе за одобрение в МОН по два и дори по три проекта за учебници по всеки предмет за тези два класа, за да може учителят да подбере онзи, който е най-подходящ за неговите ученици. Издателската група използва три различни лога – „Просвета“, новото „Просвета Плюс“ и „Просвета АзБуки“. Всеки печатен учебник има и електронен вариант. 


Най-авторитетното издателство за образователна литература е готово с три проекта на учебници по математика за 5. клас, всеки от който заслужава вниманието на учители и ученици.


Учебникът по математика за 5. клас с логото „Просвета“ е написан от авторски колектив начело с Пенка Нинкова. Същият екип създаде най-успешния и предпочитан от учители и ученици „Сборник задачи по математика за 5. клас. За всеки ученик. По всяка тема“ (1325 задачи). При разработването на учебника авторите са се ръководили от идеята преподавателите и децата да работят с удоволствие. Понятията и правилата за развиване на умения са обяснени достъпно, придружени с пример. Използвани са различни средства за онагледяване, алгоритмизиране и интерпретиране на аритметичните знания. В разделите „Геометрични фигури“ и „Геометрични тела“ са предложени уроци за измерване и чертане, чрез които са създадени условия за учене чрез практика. В края на всяка тема има урок „Използвам и прилагам наученото“, а след всеки раздел - тест.


С логото „Просвeта Плюс“ е учебникът по математика за 5. клас с автори Юлия Нинова, Снежинка Матакиева и др. Съдържанието му е структурирано по теми и подтеми, които са логически свързани и надграждащи. Постигнат е баланс между уроците за нови знания, упражнения, обобщения. Разработените в електронния учебник над 130 ресурса с изображения на геометрични фигури и тела, аудио- и видеозаписи, анимации подпомагат ученето чрез практика. Учениците се стимулират към активност, като им им се предоставя възможност да решават и проверяват задачите си.

Третата математика за 5. клас е с марката „Просвета АзБуки“. Автори са Татяна Аргирова, Вера Ковачева и др. Учебникът е апробиран от много учители. Осъвременен е и е съобразен с изискванията на новата учебна програма. Математическите правила са изведени в резултат на решаване на задачи. Формулирани са кратко и ясно, разбираемо за петокласници. Учебникът съдържа голям брой задачи за упражнения. В края на всяка тема има рубрика „Задачи за самоконтрол“ и тест върху темата. Към учебника има електронен вариант, който съдържа 164 ресурса, предназначени да помогнат на учениците леко и успешно да възприемат математическите знания, а на учителите – да направят интересни учебните часове.


Изучаването на чужд език вече е повече от необходимо за бъдещата успешна реализация на детето, а хубавото е, че не само родителите, но и учениците вече ясно осъзнават това. Авторите и редакторите на „Просвета“ се постараха да създадат проекти за нови учебници, които да направят усвояването на чуждата лексика, граматика, писането и говоренето още по-достъпни, лесни и ефективни.
Системата по английски език „Hello!“ съвсем не е непозната – вече десет години тя е най-успешният български учебен комплект за обучение по английски език. Новото издание на учебника Hello! NEW edition“ за 5. клас на „Просвета“ с автори Емилия Колева и Десислава Петкова съчетава вече доказано работещи модели с изцяло обновени структура, съдържание и графичен дизайн. Материалът се въвежда плавно, тъй като всеки урок осъществява нужния преход между стари и нови знания, а учениците са допълнително улеснени от интересните текстове и упражнения.


По немски език „Просвета“ също представя нов учебен комплект DEUTSCH GEMEINSAM за 5. клас (Д. Гергова, И. Лазарова). Забележителни негови качества са модерната концепция, ясната структура и богатото онагледяване. Всеки раздел завършва с работа по проект – иновативен метод, който осигурява възможности за работа в екип и непринудено общуване на чуждия език. 


Издателството е внесло за одобрение в МОН нови учебници за 5. клас по още два чужди езика. По руски език МАТРЁШКА е разработен от Анна Деянова, Христина Грозданова и др. Всеки урок е разработен така, че децата първо се запознават с целите на урока, преговорят, а след това разширяват знанията. Граматиката се въвежда чрез кратки текстове, а след това се усвоява с помощта на таблици и упражнения.


В учебника по френски език за 5. клас ARC-EN-CIEL“ (Маргарита Котева и др.) уроците са базирани върху реални диалози и художествени текстове, които развиват четирите езикови умения: слушане, говорене, четене и писане. Постоянно се работи над правилното произношение, интонация и правопис. 

 

 

УЧИТЕЛИТЕ ПО ИСТОРИЯ ИЗБРАХА „ПРОСВЕТА“


Новите учебници по история и цивилизации за 5. клас на „Просвета“ са категорично най-харесвани от българските учители.
Трима от всеки четирима петокласници – или общо над 45 000 деца, ще учат по един от двата учебника на издателството – на екипа с ръководител Екатерина Михайлова (с логото „Просвета Плюс“) или на колектива на Теодор Леков (с логото „Просвета“). Това показват данните от реалния избор – броя на учебниците, които са поръчани от училищата в цялата страна. „Просвета“ вече достави учебниците и в най-далечните кътчета, така че в началото на учебната година те ще бъдат в класните стаи.
„Приемам избора на учителите като признание за качеството на нашата работа – коментира главният редактор на „Просвета“ г-жа Кина Андреева. – Вземете нашите учебници, сложете ги до другите, разлистете ги, прочетете един или два урока и ще разберете защо учителите харесват именно тях. Разбира се, важни са и други фактори – безспорният авторитет на издателството като номер 1 в образователната литература; изгражданото вече седем десетилетия доверие между нас и българското учителство – колегите знаят, че могат да разчитат на „Просвета“ в трудни моменти. Ние сме единственото издателство, което за 15 септември достави безплатно на всички български учители и ученици специално изготвени работни материали, така че да преодолеят противоречието „нови програми – стари учебници“. Вероятно и други издателства ще ни последват, „подсетени“ от нас...“
Към печатните учебници по история и цивилизации за 5. клас на „Просвета“ има и електронни, които също са одобрени от МОН. Те са безплатни за всеки учител, който работи по съответния печатен учебник, а учениците могат да се абонират за тях на www.e-uchebnik.bg.
Шест проекта за учебници по история и цивилизации бяха одобрени от МОН, два от които на „Просвета“. Пресмятанията показват, че по-малко от 15 000 деца ще учат по учебниците на останалите четири издателства.


 

Виж цялата новина тук: в. "Животът днес"

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: