Новини


20Сеп2016

„Просвета“ с 25 проекта за нови учебници за 5. клас

Предстои много важна година за българското образование. Тя започва с изцяло нов училищен закон и нови учебни програми, които би трябвало да повишат нивото на обучение. Първи реформата ще усетят 1. и 5. клас, защото промените стартират с тях. От 15 септември учителите ще трябва да преподават в тези два класа по новите учебни планове, но със старите учебници. С изключение на история и цивилизации за 5. клас нови учебници по всички останали предмети ще има чак през следващата 2017/2018 учебна година.

Издателска група „Просвета“ внесе за одобрение в Министерството на образованието и науката общо 14 проекта за нови учебници за 1. клас и още 25 проекта за нови учебници за 5. клас, като към всеки печатен има разработен и електронен вариант.

Всички те следват стриктно учебната програма и съдържат в себе си пълния набор от задължителни знания, като се различават по използваната методика на поднасяне на материала, по обема информация, упражнения и задачи, по илюстрациите, оформлението. Така издателството предоставя възможност на всеки учител да избере кой е най-добрият учебник за неговите ученици. За да се ориентират преподавателите и родителите, учебниците излизат с три различни лога –  познатото „Просвета“, новото „Просвета Плюс“ и „Просвета АзБуки“.

Издателската група предлага три различни проекта на учебници по български език за 5. клас.

Учебникът с логото на „Просвета“ е създаден от авторски колектив начело с Весела. Той е плод на дългогодишния учителски, методически и научен опит на авторите и съдържа най-доброто, постигнато в българската учебникарска практика. Основните му достойнства са: краткост, научна коректност и достъпност на изложенията в урочните статии. В него има повече от 300 задачи, разпределени към всяка от темите в учебника. Електроннният вариант на този учебник има над 100 допълнителни ресурса.

Вторият проект е с логото „Просвета Плюс“(Татяна Ангелова и др.). В първия раздел място намират въпросите за изграждането на текста. В следващите раздели се обясняват частите на речта (глагол, имена, местоимения), главни и второстепенни части в простото изречение, обхваща се работата върху речевите жанрове за практикуване на езика и др. Много полезна за ученика е рубриката „Общуването и интернет“.

Милена Васева и Тина Велева са автори на проекта по български език за 5. клас с марката „Просвета АзБуки“. В този учебник всеки урок е разработен в два последователни разтвора – в първия са представени новите знания, които учениците трябва да усвоят, а във втория са включени подредени с нарастваща трудност задачи, чрез които да затвърдят знанията си.

Предложените за одобрение проекти за учебници по литература за 5. клас на „Просвета“ (Албена Хранова и др.) и на „Просвета Плюс“ (Весела Михайлова, Любов Шишкова) изцяло отговарят на темите, заложени в новите стандарти на МОН. В новите литератури се съдържат базисните знания, свързани с митологията, с фолклора, с изграждането на литературни, социокултурни и комуникативни компетентности на ученика. В различни рубрики се предлагат варианти за осмисляне на задължителните текстове.

Може би най-големи промени в новата учебна програма (с изключение на история и цивилизации за 5. клас) има по предмета география и икономика за 5. клас. Там преструктурирането на учебното съдържание е най-съществено, защото има над 15 нови теми. Уроците за континентите Африка и Антарктида, които досега се изучаваха в 6. и 7. клас, от тази учебна година са прехвърлени в 5. клас.

Най-голямото издателство на учебна литература представя два проекта по този предмет, в които са включени всички новости от учебните планове. Темите са прекрасно развити на достъпен език и са придружени с богати и красиви илюстрации.

Единият учебник е с логото на „Просвета“ и е подготвен от Ст. Дерменджиева и колектив. Авторите са написали текстовете увлекателно, в обем и на език, достъпни за учениците на тази възраст. Атрактивното графично оформление прави ученето по-лесно, а електронната версия на учебника представлява виртуално пътешествие в различни кътчета на Земята. Чрез него „на живо“, петокласниците ще видят образуването на планетата, кръговрата на водата, живота в оазисите, африканската савана...

Учебникът по география за 5. клас на „Просвета Плюс“ с автори Люсила Цанкова и др. се отличава с научната си стойност, с изчерпателност на предоставената географска информация и с богатата си илюстрованост. Съпровожда се с учебна тетрадка, решаването на задачите в която спомага за пълноценно усвояване на знанията. Тестовете за контрол дават възможност за оценяване и самооценяване на придобитите знания.

За всеки човек е важно да представи ясно и достъпно своите идеи, да може да си обяснява създаването на различните продукти, да правят сметка на приходите и разходите си. Предметът технологии и предприемачество за 5. клас развива технологичната култура на подрастващите, тяхното въображение, креативност, умения. Ето защо е много важно учениците да учат от интересни и добре написани учебници.

Точно такива са двата проекта: на „Просвета“ (Любен Витанов) и на „Просвета Плюс“ (Георги Иванов). Те съдържат много сведения, предизвикват учениците да майсторят със собствените си ръце, запознават ги с любопитни факти. Петокласниците ще научат що е конструктивна задача, мащаб, скица... Сами ще създадат проект на смартфон, ще видят как се прави проект за дизайн на компютърна мишка, ще се запознаят с принципа на работа на пералнята, готварската печка, кухненския робот.

По музика издателската група също кандидатства пред МОН с два проекта. Единият е с логото на „Просвета“ и е създаден от авторски колектив начело с Вяра Сотирова. Съдържанието в него е структурирано в големи раздели със снимки и въпроси за наблюдение в извънучилищна обучаваща среда – нов елемент в учебната програма. Въвеждащата тема „Езикът на музиката“, междинната и заключителната „Какво научихме за музиката“ оформят рамката на учебното съдържание.

 

Вторият проект е с марката „Просвета Плюс“ (проф. д-р Пенка Минчева и др.) и обхваща теми, свързани със знания за българския фолклор и българското професионално музикално творчество след Освобождението и пр. От световната музикална съкровищница е предложена музика от Моцарт, Бетовен, Шуберт, а от българската – произведения от първите до съвременните български композитори. Включени са също Химн на Република България, „Къде си, вярна ти любов народна“, „Химн на св. св. Кирил и Методий“, тъй като авторите смятат за недопустимо българин да не ги познава.

 

 

Виж цялата новина тук: в. "Животът днес"

Автор: Гергана ПЕТКОВА

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: