Новини


22Яну2019

Промени в наредба ще спират несправедливото преместване на ученици

До края на февруари просветното министерство ще направи промени, с които ще засили контрола при преместването на ученици след IV и VII клас в елитните гимназии. Причина за това станаха оплаквания на родители, че в гимназиите влизат ученици с нисък бал за сметка на деца с по-добри резултати. Вече специална комисия ще решава кой и при какви обстоятелства да бъде преместен, а не само Регионалното управление на образованието.

Преди около два месеца родители протестираха срещу несправедливото според тях преместване на петокласници от училище в Пазарджик в елитната математическа гимназия в Пловдив като балът на децата е бил значително по-нисък от необходимия за гимназията.

Като дойде вкъщи ме попита „Мамо, какво означава парашутист, какво означава връзкар?“

Това няма логичен отговор - едни да полагат много труд, а други просто да се прехвърлят.

Децата започнаха да задават първите въпроси как тези деца влизат по този начин.

Междувременно министерството изнесе данни и за гимназиите след VII клас в столицата. Оказа се, че например във II Английска езикова гимназия след началото на учебната година са прехвърлени 24 ученици, в I Английска езикова гимназия - 22, в 91 Немска езикова гимназия - 15.

Между споровете, всички ученици ли са били преместени правомерно или има "парашутисти", министърът на образованието реши да затегне контрола и да промени Наредба 10 за организация на дейностите в училище. Създаде и работна група, която вече има предложения.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Баловете на децата, които ще се местят от едно училище в друго, от един град или една паралелка в друга да бъдат в степен на съизмеримост.

Тоест, за да се прехвърлиш, вече ще трябва да имаш толкова висок бал колкото в приемащата гимназия. Освен това, специална комисия от експерти ще решава кой да бъде преместен и кой - не.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Комисия, назначена със заповед на министъра, която да работи целогодишно и която да взима решенията за всеки конкретен случай.

Причините за преместванията ще се редуцират- те ще се допускат за деца с починали и болни родители, от многодетни семейства, идващи от чужбина, деца със заболявания. Заради последната категория в Комисията...

 

Виж цялата новина тук: БНТ

Автор: Елиана Димитрова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: