Новини


17Апр2019

Програма осигурява до 500 лв. над заплатите на учители по точни науки. Кандидатства се от днес

Започва кандидатстването по националната програма "Мотивирани учители", съобщи Министерството на образованието. Педагозите могат да подават заявления за включване в нея до 8 май.

До 80 преподаватели с опит ще бъдат подбрани, за да преподават математика, физика и астрономия, информатика и информационни технологии в училища в региони, където има недостиг на педагогически специалисти. Заплатите на включените ще бъдат увеличени с 300 лева. Те ще получават и 200 лева месечно за наем в продължение на 12 месеца. Парите могат да бъдат използвани и за възстановяване на транспортните им разходи.

Кандидатите трябва да са български граждани или на страна членка на ЕС или ЕИО и Конфедерация Швейцария, с над 8 г. стаж като учители по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии в училища в страната и/или в чужбина. Те подават диплома за завършена магистърска степен с професионална квалификация "учител по..."; препис-извлечение от трудова книжка, доказващ професионален опит; професионална автобиография; мотивационно писмо; препоръка от настоящия работодател; 2 препоръки от учител от училището, в което кандидатът работи или друго училище; препоръка от родител; портфолио.

Подборът на кандидатите включва анкета, която ще бъде проведена до 31 май, и събеседване - до 15.07.2019 г.

По програмата могат да кандидатстват и висшисти, които искат да придобият професионална квалификация „учител“ по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии и чужди езици. Те подават документи до 24 април.

При неизпълнение на квотата на МОН от специалисти незаетите места ще се попълват с желаещи да придобият квалификацията „учител“ по биология и здравно образование и по химия и опазване на околната среда.

Одобрените ще бъдат включени във въвеждаща обучителна програма преди началото на учебната година. Обученията ще правят висшите училища в едногодишна задочна форма. Държавата отпуска по 1200 лв. на човек плюс по 40 лв. на нощувка и по...

 

Виж цялата новина тук: OFFNews

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: