Новини


30Юли2015

Попова помага на училища в чужбина

Дистанционно обучение по български, история и география искат сънародниците ни.
Регламентираното изучаване на български език от децата на сънародниците ни зад граница обсъди вчера вицепрезидентът Маргарита Попова с Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В нея членуват 204 български училища от цял свят. Организацията работи по стандартизирането на обучението по български език в просветните организации извън България, както и за изравняването на този предмет със статута на другите изучавани в Европейския съюз езици.
Маргарита Попова обеща на асоциацията помощ за признаването на българския език като матуритетен в чужбина и за дистанционно обучение по български език, история и география.
"Когато всички български институции са обединени и единни в набелязаните цели, тогава ще успеем да развием в чужбина една модерна и устойчива образователна политика", заяви вицепрезидентът.
Промени в проектозакона за предучилищното и училищното образование, с които училищата в чужбина да получат статут на образователни институции, поиска председателят на Асоциацията Боян Кулов. Децата на българите в чужбина имат конституционно право и задължение да изучават български, език, заяви той. Кулов изрази надежда в най-скоро време да бъде създаден институт по български език и култура в чужбина, който да определя и упражнява контрол върху учебните стандарти, адаптирани програми за усвояване на българския език в чужда езикова среда, оценяването и издаването на дипломи. В отговор представителят на Министерството на образованието и науката Наталия Михалевска подчерта, че се работи активно по изготвянето на съдържателно адаптирани програми.
Боянка Иванова, директор на българското неделно училище в Чикаго "Джон Атанасов", бе категорична, че ...

Виж цялата новина тук: Стандарт

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: