Новини


9Яну2017

Почина художникът проф. Борислав Стоев

На 89-годишна възраст ни напусна проф. Борислав Стоев, съобщи Съюзът на българските художници (СБХ).

Проф. Стоев бе един от най-успешните художници у нас, работещи в областта на графиката. Наред с кавалетните творби той е илюстрирал повече от 150 книги на детска, историческа и съвременна тематика. В творбите му се долавя приказност, чувство за хумор, вроден усет към цветовите съчетания. През 2006 г. проф. Стоев издава книгата „Основи на графиката – лекционен курс“, в която присъстват всички видове графични техники. Дълги години известният творец работи в тясно сътрудничество с „Просвета“ и създаде илюстрациите за много учебници на издателството.

Борислав Стоев е роден в София през 1927 г.  Завършва Художествената академия през 1953 г., специалност „Илюстрация“, при проф. Илия Бешков. От 1984 г. е преподавател в НХА и в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград, професор по илюстрация. Член е на СБХ от 1954 г., а в периода от 1992 до 1996 година оглавява съюза на художниците.

Проф. Стоев има над 30 самостоятелни изложби в България и в чужбина. Носител е на различни награди и отличия, сред които орден „Народна република България” ІІІ степен  (1978 г.), орден „Кирил и Медодий” І степен (1976 г.) и званието народен художник (1986 г.).

Приятелите от „Просвета“ изказват своите искрени съболезнования към неговите близки.

Поклон пред паметта му!

 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: