Новини


30Яну2015

Партиите от коалицията се разбраха за образователния закон

Четирите партии, които подкрепят кабинета, вчера окончателно изчистиха споровете си около новия образователен закон и така се отваря път за обсъждането му в зала още днес. Той трябваше да се гледа вчера, но бе вкаран друг проектозакон, за да има време да погасят пожарите помежду си. За това се бяха договорили председателите на коалиционния съвет във вторник.


Един от най-спорните въпроси - дали парите да следват ученика, е решен в полза на частните училища, които също ще се финансират от държавата. За това настояват от ГЕРБ и от Реформаторския блок. По-малките формации - Патриотичният фронт и АБВ, са на обратното мнение, но от вчера са склонили да замълчат.


„На този етап не можем да намерим достатъчно аргументи, че е правилна позицията с държавни пари да се финансират и частни училища“, обясни вчера пред „Преса“ Красимир Богданов, депутат от Патриотичния фронт. Според тях това можело да се приеме, ако се осигури допълнителен бюджет за образованието. По техните разчети били нужни между 28 млн. и 35 млн. лв., а в същото време бюджетът за образованието за 2015 г. е намален, подчерта Богданов.


„Финансирането на частните училища ще струва 9,8 млн. лв. годишно за общо 162 частни училища, в които

Виж цялата новина тук: Преса

Автор: Преса

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: