Новини


7Фев2019

Обмисля се създаване на програми за рехабилитация на учители

Просветното министерство води разговори със синдикатите за започването на програма за рехабилитация на педагогическите специалисти. Това потвърдиха от ведомството в отговор на разпространеното от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" съобщение, че МОН е заявило готовност за разработване и осъществяване на подобна национална програма. Председателят на синдиката Юлиян Петров коментира, че е получил принципно съгласие от министъра на образованието Красимир Вълчев. Детайлите по програмата обаче тепърва ще се обсъждат и ще са ясни едва след подписване на съответните документи, пише в. "Сега".

Идеята е МОН да финансира част от средствата, които учителите заплащат за своя престой при посещаване на базите за възстановяване по програмата на НОИ за рехабилитация. "По нея на осигурено лице се падат 600 лв. за рехабилитация, 300 лв. от които се поемат от съответния човек. Един от възможните варианти е просветното министерство да поеме половината от тези средства, т.е. около 150 лв.", разсъждава Петров. По думите му за начало би могло да се започне с 5-10 хиляди учители, за които ще са нужни около 1 млн. лв. Надеждите на синдиката са въпросната програма, за която в момента се водят преговори и с финансовото министерство, да стартира още тази през тази година. Според Петров големите отговорности, безбройните изисквания и прекомерните обществени очаквания в работата на учителите водят до огромно напрежение в цялата система, което има своята висока психо-социална цена и негативно въздействие върху здравето на педагозите - те са подложени на висока степен на риск от стрес и преумора.

От синдикат "Образование" припомниха изследване отпреди 5 г. на Националния център по обществено здраве и анализи, което показва, че 3/4 от учителите смятат трудовото си натоварване за високо. 62% работят на смени, което създава допълнителни проблеми и натоварване за 12.5% от изследваните. За психично изтощение след работа повече от 2 пъти месечно съобщават 63% от анкетираните, за физическо изтощение - 48%, а за...

 

Виж цялата новина тук: actualno.com

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: