Новини


21Мар2017

Нужна е по-сериозна държавна политика за подготовка на бъдещи учители

Педагогиката е една от желаните специалности за кандидат-студентите у нас. Тя обаче е с най-ниско държавно финансиране, което „спъва“ качествения образователен процес. А това се отразява на подготовката на бъдещите учители. Затова е нужна по-сериозна държавна политика, смятат преподаватели.

През тази академична година в педагогическите направления в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се обучават над 440 души, а 700 в магистърски програми.

Драгомир Каптибилов - студент
"Реално реализация няма може би толкова голяма или заплащането не е толкова голямо, но никой не учи тук заради пари. Ако искаш да учиш за пари, ще учиш в ИТ сектора – там са парите. Тук учиш, за да си доставяш удоволствие."

Реализация за завършващите има, но държавата плаща малко за издръжката на един студент в това направление. Средствата се оказват недостатъчни за практическата подготовка на учащите. Затова ръководствата на висшите учебни заведения търсят други начини за справяне с недофинансирането.

Проф. Галин Цоков – заместник-декан на Педагогическия факултет – ПУ „Паисий Хилендарски“
"Ако сравним с годишната издръжка на ученик, която е около 1400 лева - виждаме, че държавата отделя доста по-малко пари за подготовката на бъдещи учители, отколкото за самите ученици."...

 

Виж цялата новина тук: БНТ

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: