Новини


5Окт2017

Ново увеличение на учителските заплати няма да има поне една година

Следващото увеличение на учителските заплати ще бъде най-рано от октомври догодина, ако се вземе управленско решение да бъде изтеглено планираното увеличение за 2019 г. Изключение ще има само за преподавателите в детски градини и училища в малки и отдалечени населени места, както и за тези, които работят с уязвими групи. Това се разбра от отговори на просветния министър Красимир Велчев на въпроси на журналисти след блиц контрол в парламентарната комисия по образование днес.

Учителските заплати бяха увеличени два пъти тази година или общо с около 23-25 %. От септември минималната учителска заплата е 760 лева, а увеличението е с 15 на сто. Най-ниското възнаграждение за старши учител е 792 лева, а за директор - 950 лева.

Това бе първото повишаване на учителските възнаграждения от кабинета "Борисов 3", чието основно предизборно обещание е двойно увеличение на учителските заплати за един управленски мандат, което значи минимално възнаграждение от 1320 лева през 2021 г. Според министър Вълчев чистото средната заплата тогава трябва да е 1600-1700 лева.

През август в интервю за БНТ председателят на финансовата комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) обяви, че през 2018 г. ще има ново увеличение на учителските заплати с 20-25%, но не уточни от кога. Днес министър Красимир Вълчев заяви, че ако има някакво увеличение, то ще е изтегленото увеличение за 2019 г. и може да стане факт от октомври 2018 г. При гласуването на бюджета за догодина правителството ще даде прогноза как ще бъдат увеличавани учителските заплати до края на мандата, обяви още министърът.

Увеличение на заплатите тази година ще има само за учителите от детските градини и училища в малките населени места, както и на местата, където работят с уязвими групи. За целта делегираните бюджети на тези учебни заведения ще бъдат увеличени от 1 до 30 % или със средно 4 %. Това според министъра ще може да доведе до средно увеличение на учителските заплати в тези градини и училища с малко над 5%. За тази цел в бюджета за следващата година ще бъдат отделени 90 млн. лева.

Тези 90 млн. лева са част 360 млн. лева, с коитo...

 

Виж цялата новина тук: "Дневник"

Автор: Здравка Андонова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: