Новини


13Окт2015

Ново поколение е-учебници за ново поколение ученици

Детето ви се оплаква, че уроците са скучни, че не му се чете, или чете, но трудно запомня фактите, определенията, решенията? Къде по-лесно и по-забавно му е пред компютъра. Тогава... сложете учебниците в компютъра.

Преди близо 5 години „Просвета“ създаде първите електронни учебници в България. За тази учебна година издателството предлага е-учебници от ново поколение по всички предмети от 1. до 7. клас. Те могат да се използват на настолен компютър, лаптоп или таблет. Е-учебникът е дигиталeн вариант на печатния, но с добавени мултимедийни материали - интерактивни задачи, илюстрации, музика, видеофилми, игри и др. Те улесняват възприемането и запаметяването на знанията. Затова е-учебникът е особено полезен за деца в начален етап на образование, когато те се разсейват лесно. Той стриктно следва съдържанието на печатния учебник, одобрено от МОН, и покрива напълно програмата за съответния клас и предмет. Оттук нататък разликата е значителна.

 Едно от най-атрактивните нововъведения в е-учебниците на „Просвета” са триизмерните анимации. С тяхна помощ децата „пътуват” в Космоса, гледат като в 3D-кино как функционира човешкото тяло или проникват в атомите на химичните вещества.  Могат да правят виртуални разходки из древни градове и изчезнали цивилизации, да влязат в Акропола и Колизеума, в човешкото ухо и в структурата на красиво цвете. Триизмерните модели са прекрасно анимирани и са придружени от информационен текст или аудиоразказ. За разглеждането им не са необходими допълнителни устройства, а само компютър и интернет.

Електронните учебници са изключително подходящи за изучаване на чужди езици, тъй като ученикът слуша говор от носител на езика. Така той научава възможно най-точното произношение и правилната интонация. Упражненията по граматика пък са интерактивни и системата веднага отбелязва грешките със звук или цвят. По този начин, дори да не знае чуждия език, родителят може да провери у дома как се справя детето му.

Новата платформа предоставя на учителите огромни възможности да разнообразяват часовете си, да ги илюстрират с видео или триизмерни симулации и дори да създават собствени електронни ресурси, презентации и т.н. Достатъчно е училището да има интернет връзка. За учителите, които преподават по печатния учебник на „Просвета”, е-учебниците са безплатни.

За учениците те се предлагат на абонаментен принцип за период от 12 месеца. Абонаментът за всеки учебник струва 6,00 лв. с ДДС и се заплаща чрез изпращане на есемес от мобилен телефон.

Покупката става лесно чрез електронната книжарница www.e-uchebnik.bg. Нужно е, разбира се, да попълните регистрационна форма и да извършите плащане. Е-учебниците се използват онлайн. Те непрекъснато се осъвременяват. Ако вече сте закупили е-учебник, който след това е бил обновен, промените ще се отразят в него автоматично и безплатно.

Вижте на живо как работят новите е-учебници на „Просвета” в онлайн семинар на 14 октомври, вторник, от 18,30 часа на http://prosveta.bg/e-uchebnik

Виж цялата новина тук: Труд

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: