Новини


8Авг2018

Новите учебници за трети и седми клас поеха към класните стаи

Повече от месец преди началото на учебната година новите учебници, по които ще учат учениците в 3 и 7 клас вече пътуват към училищата. Издателство „Просвета“ започна разпределянето на учебници, тетрадки, помагала, сборници, книги за учителя и помощни табла. Вече са направени доставките са за общините Пловдив, Марица, Родопи и Лъки. Утре предстои раздаването на учебниците за Стамболийски, Кричим, Перущица, Куклен. От база в Асеновград ще се разпределят за училищата в града, за Садово, Брезово и Раковски. Калояново е база за училищата на територията на общината, за Съединение и Хисар. На място ще се правят доставките за Карлово и Сопот. Учебниците за останалите класове са били разнесени още в средата на юли, уточни експертът от пловдивския клон на „Просвета“ Красимира Брайкова. Тя призовава директорите да направят организация, за да има кой да посреща камионите и да пренася учебниците до класните стаи. Тези, които се нуждаят от допълнителни заявки, трябва да го направят своевременно, а не да чакат старта на учебната година.

Единият от учебните корпуси на СУ „Софроний Врачански“ е превърнат в своеобразно депо за новите учебници, откъдето те поемат за шестте района на Пловдив.

„Два пъти повече упражнения са заложени по български език, авторите наблягат на задачи за практическо приложение на знанията, за да мотивират децата да усвояват правилата и да научават правилата“, обясни Брайкова. Съавтори на помагалото по български език и литература за 3 клас на Пенка Димитрова са двама начални учители от Пловдив. Това са Десислава Кръстева и Маргарита Тодорова от СУ „Константин-Кирил Философ“. Брайкова, която е главен учител в същото училище, пък се похвали, че днес е излязло от печат новото й издание с преработени езикови задачи за 3 клас. Предимството е, че упражненията са групирани по теми – съществително, прилагателно, глагол и т.н. Помагалото е универсално, независимо от това с учебника на кое издателство работи съответният учител. То било предпочетено и от учители в българските учители зад граница.

Управление на дигитални устройства и правила за безопасно използване, създаване на потребителски профил, подреждане на блокове за оформяне на изображения са част от темите, заложени в учебника по „Компютърно моделиране”. Предвидени са задачи, които изискват съвместна работа на учители и ученик. В обръщението си към третокрасниците авторите им обясняват, че ще се научат да движат герои, да сменят сцени, да композират музика, да създават анимирани картички, приказки, истории, използвайки знанията си по български, математика, изобразително изкуство, по човека и природата и човека и обществото. Във всеки урок г-н Бъг ще поставя на децата предизвикателство. Заедно с любознателните Ани и Дани те ще откриват отговорите на важни въпроси, а умниците Ко и Таби ще им помагат при усвояване на нови неща.

Всеки учител, избрал учебника по музика на „Просвета“, получава безплатно дискове с произведения за слушане и изпълнение. Като бонуси ще бъдат раздавани тренировъчните упражнения на преподавателя по български език и литература и зам.-директор на ЕГ „Пловдив“ Нели Дамянова, контролни работи по математика и нов сборник по предмета, подходящ за подготовката на кандидат-гимназистите.

Учителите ще получат безплатно и помагалото по история на Веселина Вачкова, нови контурни карти и атлас по предмета...

 

Виж цялата новина тук: Иновативен образователен портал "Уча в Пловдив"

Автор: Деляна Лукова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: