Новини


14Юни2016

Новите истории за 5. клас на „Просвета” – ясни, точни и с много 3D анимации

Проектите за нови учебници по история и цивилизации за 5. клас са вече в ръцете на оценителите от Министерството на образованието и науката. Безспорно впечатляващи са двете истории на „Просвета” – авторитетът в образователната литература у нас.

Единият проект е с утвърденото лого „Просвета”, а другият – с новото „Просвета плюс”. Учебниците са написани от първокласни автори – историци и учители, като специално внимание е отделено на стила – ясен, точен, и лек, съобразен с възрастта на петокласниците. Те стриктно следват учебната програма и напълно покриват материала, без обаче да претоварват децата с излишни термини, дати и имена. Демо версии на новите учебници по история и цивилизации може да видите на www.prosveta.bg и www.e-uchebnik.bg.

Праисторията, както и историята на Египет, Вавилон, на Древна Гърция, на траките и Рим, е предадена изключително увлекателно и постига една много важна цел: децата не да зубрят, а да разбират, знаят и могат...    

 Темите за нови знания в проекта за учебник на „Просвета” са написани на разбираем за децата език. Всяка започва с въвеждащ въпрос, който свързва старите знания с новите. Резюме в края помага на учениците да запомнят най-важното, а новите понятия са изведени в речник. Много интересна е рубриката „Машина на времето”. Тя провокира петокласниците да видят света през очите на древните: да построят неолитно селище, да се сражават при Термопилите, да посетят Севтополис... Илюстрациите са прецизно подбрани, те не само допълват знанията, но дават и възможност за тълкуване.

 „С нашия нов учебник ученето е не само вълнуващо пътешествие. Той е надежден помощник за овладяване на техники на историята – разказва Мария Босева. – В специалните упражнения „Стъпка по стъпка” децата тълкуват писмени извори, усвояват езика на картата и линията на времето, учат се как да представят личностите в историята и да търсят информация от интернет.

Мощен акцент е гражданското образование – учениците ще гласуват в народното събрание на Атина, ще вземат интервю от жителите на Древен Рим, ще осмислят действията на политиците. Ще разберат, че опазването на културното наследство е отговорност на всеки гражданин.”

Уроците обобщения са разработени така, че да остане в паметта най-важното. Добавени са задачи за прилагане на уменията и забавни колективни игри. В тях учителите ще открият много идеи за учебни проекти, задължително изисквани от новата програма. Накрая има задачи, чрез които всеки ученик може да провери постиженията си. В книгата за учителя преподавателите ще намерят специално разработени тестове за контрол.

Електронният вариант на учебника е от най-ново поколение и съдържа над 40 3D анимации и около 100 интерактивни упражнения и тестове. Чрез уникалните триизмерни възстановки към всяка тема изучаването на историята се превръща във вълнуващо пътешествие. Учениците ще влязат в домовете на древните хора, ще се разходят из дворци, храмове и гробници и ще разберат технологиите на създаването им. Могат дори да участват в състезания с колесници в Циркус максимус или да са сред зрителите на гладиаторските битки в Древен Рим. В клас или вкъщи всяко дете може да проверява знанията си чрез разнообразните интерактивни задачи. Електронният учебник непрекъснато се обновява.

С учебника на „Просвета плюс” за амбициозни деца (и учители) петокласниците ще овладеят с лекота предвидените в новата учебна програма знания и умения. Уроците са живи и увлекателни. За изучаването на древните цивилизации помагат различни източници на информация – качествени илюстрации, допълващи основния текст, кратки документи, линии на времето, исторически карти; речник, в който са всички основни понятия от учебната програма, рубриките „Лицата на историята” и „Любопитно”.

„Поставихме си важни цели: не просто да събудим интереса на децата към историята, не просто да поднесем един интересен разказ за праисторията и античността, а да формираме у учениците основни умения, необходими както за цялостното им образование, така и за живота”, споделя Екатерина Михайлова – един от авторите.

Затова освен уроците за нови знания в учебника са обособени уроци за практически занимания, наречени „Работилница”. В тях дейностите по формиране на дадено умение са обяснени стъпка по стъпка и са придружени с разнообразни задачи.  Учениците ще се научат да работят с историческа карта и линия на времето, да познават хронологията, да черпят данни от материални и писмени източници, да търсят и извличат информация от интернет и да създават кратък писмен отговор на исторически въпрос.

Уроците упражнения развиват уменията и разширяват знанията. Децата ще научат повече за законника на цар Хамурапи, елинските герои, атинската демокрация, седемте чудеса на античния свят и за Рим, наричан още вечния град.

В обобщенията към разделите са включени всички очаквани резултати и нови понятия, които ученикът трябва да е овладял. Особен акцент в тях е „Наследството” - многобройните следи, оставени от хората, живели преди хилядолетия, които детето може да открие в собствения си свят, в съвременността. На страниците „Работя самостоятелно” учениците могат сами да проверят придобитите знания и усвоените умения. Учебникът завършва с хронологична и синхронна таблица, представяща изучените древни цивилизации.

Електронният вариант на учебника съдържа над 40 3D анимации и 100 интерактивни упражнения, презентации и тестови задачи, с които часовете по история стават още по-интересни, а постиженията на учениците – още по-високи. Чрез невероятните триизмерни възстановки учениците могат да надникнат в жилищата на древните египтяни, елини и римляни, да се разходят из Вавилон, Акропола, Колизея и други паметници на древните цивилизации...


Проектът за учебник на „Просвета” е изготвен от:

Доц. д-р Теодор Леков преподава в НБУ и ръководи българската археологическа мисия в Египет.

Проф. дин Диляна Ботева от СУ „Св. Климент Охридски” е специалист по гръцка и тракийска история.

Доц. Александър Николов преподава антична история в СУ „Св. Климент Охридски”.

Мария Босева е автор на учебници и помагала, редактор в „Просвета”.


Проектът за учебник на „Просвета плюс” е изготвен от:

Д-р Екатерина Михайлова е автор на учебници по история и дългогодишен учител.

Д-р Маргарита Димова е автор на учебници, преподава древни езици и култури в училище „Виктор Юго”.

Д-р Иво Чолаков, гл. ас. по антична археология, д-р Георги Иванов, гл. ас. по тракийска археология – и двамата работят в Националния археологически институт с музей. Ръководители са на много разкопки.

 

Виж цялата новина тук: "Животът днес"

Автор: Гергана ПЕТКОВА

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: