Новини


23Яну2018

Нови райони към училищата формира Столична община, 16 точки за кака или батко в същото училище

Поне три години на един и същ постоянен или настоящ адрес в София в прилежащия район на училището почти сигурно ще гарантира прием на детето в първи клас. Това ще е водещият критерий за записване на първолаци. 

С новата система за прием в първи клас се създава по добра възможност за контрол върху процесите на кандидатстване, класиране и прием на учениците в общинските училища, пише в доклада до СОС, внесен от зам.-кмета по образование Тодор Чобанов. 

Тригодишната уседналост поставя детето в първа група. Във втора група влизат хлапетата с адрес в района на училището от поне 1 година, в трета попадат новодошлите в квартала - със сменен адрес през последната година. Последната четвърта група ще включва деца от други райони. 

Когато броят на децата в определена група по водещия критерий надхвърля местата за 1-и клас, влизат в сила 4 допълнителни критерии. Най-много точки - 16, носят батко или кака в същото училище. Кръгли сираци ще получават допълнителни 7 точки, деца с над 50% трайни увреждания - 5 точки, а тези, които са завършили подготвителна група в същото училище - по 3 точки.

Близнаците пък ще се класират заедно и над утвърдения брой ученици в паралелка, ако поне един от тях е приет.

Изключения ще се правят само за школата, в които има паралелки за изучаване на хореография, изобразително изкуство и музика. 

Изготвянето на новите правила за прием в първи клас се наложи, след като Комисията за защита от дискриминация определи някои
от досегашните допълнителни критерии като дискриминационни...

 

Виж цялата новина тук: OFFNews

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: