Новини


31Авг2016

Нови информационни технологии

Освен с нов учебник по история и цивилизации тази година петокласниците ще могат да учат и с нови книжки по информационни технологии. Досега по този предмет те се одобряваха не като учебници, а като помагала и затова не се плащаха от държавата, а се купуваха от родителите. Така ще е и тази година. Държавата ще започне да ги плаща от следващата учебна година, след като МОН ги одобри като учебници. Издателство „Просвета“ внесе за одобрение два проекта на учебници по информационни технологии и предстои процедура по оценяването, което ще стане след започването на учебната 2016/2017 година. Така че сега някои учители може да изберат да преподават по досегашното помагало. Други обаче може да предпочетат едно от двете нови, които отговарят на новата учебна програма и ще може да се купят за началото на учебната година.

„Информационни технологии за 5. клас” на „Просвета”  е дело на  авторски колектив в състав: Николина Николова, Елиза Стефанова, Мирослава Николова, Диана Петрова и Олег Константинов. Темите в него са разработени така, че да изпълняват основната цел на съвременното образование: изграждането на високи дигитални компетентности у младите хора, които да ги направят уверени в света на технологиите, независимо в каква сфера ще работят занапред. Всеки от уроците включва предизвикателни игрови моменти, както и допълнителни задания с практически приложим резултат. Основният обект е т.нар. мисия, която учениците трябва да изпълнят. Това е проблемна ситуация, организирана като минипроект. Изпълнението на мисията гарантира постигането на очакваните от учебната програма резултати. Включени са и задачи, изискващи екипна работа. В края на всяка тема има тест за самопроверка – „Готови ли сте за следващата мисия?“. С него се проверяват придобитите до този момент знания от учениците.  Комплектът включва и диск с ресурсни файлове. При създаването му авторският екип е интегрирал своя дългогодишен опит от много национални и международни проекти, свързани със съвременните методи на обучение по информационни технологии.

Автори на „Информационни технологии за 5. клас” на „Просвета Плюс” са: Ангел Ангелов, Даниела Дурева-Тупарова, Георги Тупаров, Катерина Марчева, Катя Михова-Стоянова. В него учебното съдържание  е организирано в 34 урока, които са подредени и съответстват точно на учебната програма. Теорията е представена под формата на въпроси и отговори. Въпросите са изведени вляво или вдясно от основния текст, от една страна, за да се подчертае тяхната важност, а от друга – да се осигури по-лесно намиране на отговорите им при самостоятелна работа с учебника. Почти всички уроци съдържат рубриката „Да припомним!“, в която накратко се актуализират основни понятия, необходими за въвеждането на новия учебен материал и усвояването на вече изучени теми. Всеки урок за нови знания е свързан с поставянето на поне една задача, чрез която се мотивира и въвежда новата тема или чието решаване се използва за въвеждане на нови знания и умения в хода на урока. В рубриката „Речник“ са включени термините на английски език, използвани в урока и техния превод на български език. Добавени са разнообразни въпроси и задачи за затвърдяване на въведените понятия и процедури, както и за самостоятелна работа. Уроците за писмена и практическа проверка съдържат примерни тестове и задачи за оценяване усвоените до момента знания и умения.

Комплектът съдържа и диск със задачи, които се използват за усвояване на учебното съдържание, демонстрационни видеоклипове, както и софтуер, разработен специално за запознаване и усвояване на основните елементи на диалоговите прозорци в използваната от учениците операционна система.

Авторите са включили много и разнообразни задачи за осъществяване на междупредметни връзки. Предложили са и задачи, които учителят по своя преценка може да използва при изготвянето на портфолио, което да представя знанията и уменията на учениците.

 
 

Учебната година - мисия възможна

 

Първият учебен ден вече чука на вратата. Денят 15 септември е най-специален за първолаците, които за пръв път ще влязат в училище, ще се запознаят с класната си, ще седнат на чина и ще почувстват, че вече са пораснали.

Не по-малко вълнуващ е този ден и за техните родители, които знаят, че първата година в училище е особено важна за цялостното развитие на детето:  както му потръгне сега, така ще върви и занапред. На първата родителска среща класната ще каже кои помагала е избрала  за своя клас. За един по-амбициозен родител обаче е важно да знае кое е сред най-доброто на пазара и ако не е включено в този минимум – да си го набави сам.

За учениците, за родителите и най-вече за учителите предстоящата учебна година идва с едно сериозно предизвикателство. В 1. и 5. клас тя ще започне по нови учебни програми, но ще се ползват досегашните учебници (с изключение на предмета история и цивилизации за 5. клас). Издателство „Просвета“  реагира  мигновено на промените в Закона за предучилищното и училищното образование и подготви серия помагала за 1.клас, съобразени с новата учебна програма.

Учениците в 1. клас вече ще изучават предмета околен  свят, който по старата програма се наричаше роден край. В помощ на учителите и децата „Просвета“ преработи и допълни помагалото „Вълшебното ключе. Упражнения по околен свят за целодневно обучение и самоподготовка вкъщи за 1. клас” така, че да отговаря на новите изисквания. Книжката съдържа упражнения по всички теми, включително и тези от новата програма. По забавен и достъпен начин първокласниците придобиват знания за света, който ги заобикаля – природен и социален, разбират за опасностите в него и се научават да се предпазват.  „Вълшебното ключе по околен свят за 1. клас”  е ценен помощник и на учителя, защото с него той ще може да преподава по новата програма със стария учебник.

Напълно в съответствие с новата учебна програма е утвърдилото се през годините помагало „Вълшебното ключе. Упражнения по математика за целодневно обучение и самоподготовка вкъщи в 1. клас”. В него ще откриете достъпни и забавни задачи с лабиринти и игри, скрити картинки, задачи за досещане и съобразяване. Съгласно новата програма по математика за 1. клас са добавени 6 изцяло нови урока, свързани с изучаването на числата 10, 20, 30, ... 100 и действията събиране и изваждане с тях. Включени са и задачи за разпознаване на връх и страна на триъгълник, квадрат и правоъгълник, както и такива за чертане на геометрични фигури в квадратна мрежа.

Преработено по новите изисквания на МОН и допълнено с тестови задачи и упражнения е помагалото  „Езикови задачи за 1. клас”. Това е сборник със занимателни задачи за писане, рисуване и оцветяване, който има за цел да повиши нивото на знания по български език и литература на първокласника. Новото в помагалото е, че по желание на много преподаватели в началото на книжката е отделено място за предбуквения период. В края му пък има повече от 10 уроци с упражнения. Разменен е също редът на изучаването на буквите от азбуката, така както го изисква новата учебна програма. Уроците са поднесени с много упражнения за съставяне на думички и изречения, с гатанки, текстове за четене, допълване и редактиране.

Издателство „Просвета” предлага и електронни учебници по всички предмети за 1. клас, които ще бъдат много полезни за децата предвид новите  програми. Те са изготвени на базата на печатните издания,  но са обогатени с допълнителни мултимедийни ресурси – аудио- и видеофайлове, интерактивни упражнения и задачи, триизмерни анимации, които правят заниманията забавни, лесни и интересни. 

 

Виж цялата новина тук: "Животът днес"

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: