Новини


23Фев2015

Новата PISA ще оценява и как учениците работят в екип

Българските 15-годишни ученици ще покажат нагледно дали и как работят в екип с други свои връстници. Уменията за решаване на проблеми в сътрудничество ще се "измерват" в рамките на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA), съобщиха от Центъра за оценяване и контрол на качеството на образованието. Звеното е към МОН и координира провеждането на най-престижното световно изследване на грамотността сред 15-годишните ученици. 

Модулът, с който ще се измерват уменията на учениците да решават проблеми в сътрудничество, е нов за изследването. В рамките на новия компонент ще се оценява "способността на ученика ефективно да участва в дейности за решаване на проблеми съвместно с един или повече партньори, като споделя знания, умения, разбирания и усилия за постигане на определен резултат". По-конкретно чрез тестовите задачи ще се преценява нивото на формиране и поддържане на споделено разбиране за същността на проблема, предприемане на действия за решаването му, както и организиране и поддържане на екип. 

Задачите ще представляват ситуации, в които учениците си взаимодействат с един или повече компютърно симулирани членове на екипа. Целта е да бъде решен конкретен проблем, който е представен в контекста на задачата. Членовете на екипа ще общуват по чат или имейл. От една страна, учениците ще изберат едно от няколко предварително написани съобщения - то трябва да съответства най-точно на техните намерения за действие. От друга страна - те ще могат да следят цялата комуникация между симулираните им партньори. Ако ученикът направи "погрешен" избор, който не допринася за установяването на проблема и решаването му, това не означава, че по-нататък няма да се "поправи", да установи напредък и да получи точки. Всяка задача съдържа няколко пункта, в които участник в екипа дава информация, която ще помогне на ученика да реши проблема. 

В изследването за 2012 г. също имаше нов модул - "Оценяване на компетентността да се решават проблеми". По него България се оказа на предпоследното 43-то място. Задачите в теста се отнасяха за ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Ванина Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: