Новини


8Фев2016

Никола Кицевски: В българското общество се изгуби мотивацията за учене

Проблемите в учебниците идват от съставяните от министерството програми. Каквито са програмите, такива ще се получат учебниците, тази позиция застъпи пред „Хоризонт“Никола Кицевски, директор на издателство „Просвета“.

Второто нещо, което се внушава от хора, които не са чели учебниците и твърдят, че те са неразбираеми, е огромната корупция, каза още Кицевски, според когото точно в тази сфера корупцията е най-малка в цялата ни държава.

Конкурсът за учебници е отворен за всички автори и колективи. Всеки може да напише учебник, който да бъде одобрен от съответната комисия, след което достига до хиляди учители и трябва да получи над 50% одобрение, обясни Кицевски и допълни, че няма как всички учители по масовите предмети, които одобряват учебниците, да бъдат корумпирани.

Теоретично е възможно през тази процедура да преминат и 20-30 учебника, но след първата или втората година ще останат най-добрите, каза още издателят.

В българското общество се изгуби мотивацията за учене като средство за успеха на един човек и това е най-големият проблем, посочи още Никола Кицевски:

Не са отличниците тези, които диктуват живота. Виждаме, че се успява не с почтеност, образование и трудолюбие, а с други, успешно налагани през последните години качества.

В цялата история има огромен политически риск за онези, които...

Виж цялата новина тук: БНР

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: