Новини


1Апр2015

Наплив за педагогика в Алма матер

Засилен интерес към педагогиката през последните години отчитат от Алма матер. Това съобщи вчера  зам.-ректорът на СУ по учебната дейност доц. Милена Стефанова. Тенден­цията младежите да посочват педагогика на последните места при кандидатстване за прием се обръща и все повече зрелостници записват специалността като първо желание. 
Това довежда и до 
покачване на състезателния бал за прием 
по педагогика. Според доц. Стефанова влияние върху тази положителна тенденция е оказала прогнозата, че до пет години голяма част от учителите ще се пенсионират и ще има недостиг на педагози. 
Софийският университет разкрива нова бакалавърска специалност - “Хебра­истика”, съобщи още зам.-ректорът. Тя ще включва обучение на иврит, историята и икономиката на Из­­раел. 
“Основното предназначение на специалността е да подготвя много вещи специалисти по развитието на Близкоизточния регион, които да получат знания за държавата Израел и за историята на еврейския народ”, обясни доц. Сте­фа­нова. 
Новата специалност ще бъде към Историческия факултет към СУ. 
Хеб­раис­тиката ще се изучава в три модула 
 Първият от тях е филологически и е свързан с изучаването на езика, но не в неговия библейски и ивритски вариант, а в неговия съвременен вариант - еврейско койне, който е официален език за държавата Израел, обясни председателят на програмния съвет проф. Христо Ма­­танов. Вторият модул ще е исторически, а в третия ще се изучава стопанството на Израел. Специалността ще се 
развива в сътрудничество с два университета от Израел 
- в Йерусалим и Хайфа От двата вуза ще има и гост-лектори в СУ. Затова студентите в тази специалност трябва да владеят добре английски език. 
Алма матер е заявила 30 места за прием в новата специалност за следващата учебна година. 
Желаещите да следват хебраистика ще могат да кандидатстват с оценка от изпит по ...

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Мила Мишева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: