Новини


27Авг2014

Над 4000 зрелостници отиват на поправителна матура в четвъртък

На 28 август, четвъртък, е поправителната матура по български език и литература, припомниха вчера от просветното министерство. За този изпит са подадени общо 4115 заявления. Изпитният вариант ще бъде изтеглен в 6.00 часа сутринта в сградата на МОН. Тестът се състои от 40 задачи - З0 от тях са с един верен от четири възможни отговора, които носят по 1 т. Останалите 10 въпроса са със свободен отговор. Максималният резултат от всички тестове задачи е 70 т. По последния 41-ви въпрос зрелостниците трябва да напишат есе или интерпретативно съчинение върху изтеглената тема. В деня на изпита ще бъде изтеглен един от 30 въпроса по 15 изучавани автори и произведения. Максималният резултат от втората част е 30 т.

За втората матура - по предмет по избор, са подадени 5530 заявления. Изпитът ще се проведе на 29 август. И тази година най-много са желаещите да се явят на изпит по география - 2572. На второ място е интересът към матурата по биология - 1652 заявления, за проверка на знанията по философия са се записали 694 зрелостници, а за английски - 328, сочат предварителните данни на просветното ведомство. 

И двете матури започват в 8.00 часа и продължават 4 астрономически часа. За ученици със специални образователни потребности продължителността на изпита е 6 часа. В деня на изпита зрелостниците трябва да ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Ванина Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: