Новини


15Мар2017

Национални програми осигуряват повече пари за детски градини и училища

Министерството на образованието и науката предлага две нови национални програми за допълнително финансиране на предучилищното и училищното образование. Те ще бъдат предложени на Министерския съвет след обществено обсъждане заедно с още девет програми. Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова пред журналисти в МОН.

За първи път има проект на национална програма за предучилищна подготовка. По „Развитие на системата на предучилищното образование“ ще се работи за гарантиране на равен старт за децата преди постъпване в училище чрез осигуряване на дидактични материали и насърчаване на родителите да участват в заниманията. Предвижда се в програмата да се включат 1600 деца и 1600 родители. Бюджетът за първата година е 400 000 лева. Очаква се да се включат 130 детски градини и училища с подготвителни групи.

Нова е и програмата „Обучение за ИТ кариера“. Тя тръгва с бюджет от 270 000 лева. Програмата е насочена към професионалните гимназии и профилираните гимназии с паралелки за професионална подготовка, които дават квалификация „Приложен програмист“. До момента 19 училища са обявили желание да обучават приложни програмисти, очакват се още заявки.

Разширява се и обхватът на национална програма „Без свободен час“. В нея ще бъдат включени и детски градини, а не само училища, както е досега. Програмата, по която се плаща на заместници при отсъствие на учител и възпитател, е с бюджет 2 500 000 лева. Тук увеличението в сравнение с миналата година е с половин милион лева. Предвижда се осигуряване на не по-малко от 30 000 заместващи педагогически специалисти.

Ще продължи и финансирането по деветте национални програми, действали предишната година.  Сред тях са „Квалификация” (позната досега като „Развитие на педагогическите специалисти”), „Роден език и култура зад граница” и „Система за национално стандартизирано външно оценяване”.

Шест милиона лева повече са предвидени по програма „Оптимизация на училищната мрежа“. Те са предвидени за обезщетения на учители и персонал, пенсионирани и съкратени при закриване и обединяване на училища. Предвиденият за това бюджет е 30 717 000 лева.

Общият бюджет на програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“  е 10 230 000 лева. Те са с 3 милиона лева повече отколкото през 2016 г. Парите ще се използват за осигуряване на съвременни информационни и комуникационни технологии и внедряване на иновативни методи на обучение в общо 700 училища и детски градини. В поне 100 училища ще се осигури интернет връзка и достъп до облачни образователни услуги.

1 500 000 лева ще бъдат дадени по двата модула на програма „Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище”. Това включва изграждане на рампи и платформи за хора с увреждания, подходящи санитарни помещения, както и разширяване на видеонаблюдението.

По програма „Осигуряване на съвременна образователна среда” са заложени 4 700 000 лева. 2 400 000 лева от тях са за подобряване на условията за експериментална работа по природни науки” чрез оборудване на лаборатории, 1 500 000 лева – за модернизиране на професионалното образование и 800 000 лева – за осигуряване на целодневно обучение на учениците.

За „Ученически олимпиади и състезания” има бюджет от близо 3 млн. лева, който също е увеличен в сравнение с миналата година. Предвижда се 1 500 000 лева да се инвестират в обучение на талантливи ученици, които да участват в олимпиади. 1 483 000 лева е бюджетът...

Виж цялата новина тук: МОН

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: