Новини


11Окт2017

МОН сезира прокуратурата за злоупотреба с лични данни на деца

Просветното министерство отстрани на пожар проблем в информационната си система, който според ИТ специалисти излага на риск личните данни на над 200 000 деца. Мерките бяха взети след публикация на сайта "Биволъ", че информацията за хиляди деца е лишена от надеждна защита. Въпреки това от ведомството отрекоха да има цялостен пробив и признаха само за "грешка", която е била отстранена "след 10 минути". Оттам са категорични, че става дума не за системен проблем, а за изнасяне на информация от недобросъвестен служител. Затова днес МОН ще сезира прокуратурата за случая.

Проблемът касае информационната система "Посещаемо и безопасно училище", която бе презентирана преди два месеца от МОН като помощно средство в работата на държавните институции по издирване и привличане в клас на отпадналите ученици. Тя надгражда разработената през 2016 г. от обединение "Бетелгус, Професионална защита, Орак" система "Безопасно училище", приложена за подсилване на сигурността по време на матурите в над 850 училища. До разширения вариант, в който се съдържат данни, необходими за издирване на преждевременно отпадналите от училище деца, имат достъп 11 632 представители на институциите, участващи в 1103 екипа - учители, директори, социални работници, полицаи, психолози, медиатори и т.н.

Вчера "Биволъ" съобщи, че след сигнал на читател се е добрал до данните на няколко деца, а е имал възможност да получи и информация за всички. Според публикацията въпросните данни са били достъпни в продължение на дълъг период от време без идентификация за всеки, който е знаел интернет адреса на платформата. Т.е. не е било проблем да се източат имената, възрастта, точните адреси и посещаваните училища за всички български деца и съответно да се злоупотреби с тях. От сайта пишат, че безопасността на платформата е под всякаква критика - страницата за идентификация не е била защитена с криптиращ протокол, а паролите биха могли да бъдат прочетени от всеки злонамерен хакер. Оттам твърдят, че сайтът на платформата е бил затворен от МОН след тяхната публикация, но и след това на него са се виждали пълните данни на дете: три имена, възраст, настоящ и постоянен адрес и т.н.

От МОН първоначално категорично заявиха, че "няма пробив в сигурността на системата за обхват на деца в образователната система и свободен достъп до въвежданата за тях специфична информация". "Системата "Посещаемо и безопасно училище" никога не е разполагала с данните на 1.2 млн. деца (както твърди "Биволъ" - бел.ред.). В системата съществува функционалност, която позволява на над 10 000 членове на екипи да могат в оперативен порядък да получават/изпращат линкове единствено към бланка образец за формуляр, съдържаща име и адрес на детето. Тази функционалност е създадена с оглед възможността екипите да имат достъп до информация за адресите, които следва да посетят, във възможно най-кратки срокове", посочват от министерството. Следобед обаче оттам свикаха пресконференция, на която изскочиха нови подробности за случая.

Просветният зам.-министър Деница Сачева посочи, че информационната система е "изолирана от интернет" и в нея се съдържат формуляри, попълвани от 11-те хиляди служители от различни ведомства. Всеки от тези служители, подписал декларация за конфиденциалност, получава свой линк, в който попълва данните за даден ученик и го изпраща към системата. По думите й член на някой от екипите е изпратил своя линк на журналистите. "Ще сезираме прокуратурата, защото това е изключително сериозен случай, провокация към сигурността на системата", коментира Сачева. Според нея въпросният "издайник" може да е всичко друго, но не и от МОН. Тя увери, че пробив в системата в смисъла на серийно източване на данни няма. По думите й е имало само "грешка", която позволявала чрез промяна на символ от линка на дадения служител...

 

Виж цялата новина тук: в."Сега"

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: