Новини


26Ное2014

МОН одобри нови, преработени и допълнени издания на 5 учебника на „Просвета”

Министерството на образованието и науката (МОН) одобри 5 преработени и допълнени учебника на „Просвета“ и съпътстващите ги помагала. Това са Буквар за 1. клас, два учебника по човекът и обществото и два учебника по човекът и природата.

Предпочитаният от учителите и обичан от децата учебен комплект за 1. клас по български език и литература с водещ автор Владимир Попов е обновен и усъвършенстван. Учебното съдържание е с ново разпределение - предбуквеният етап е намален на 2–3 седмици, а буквеният е увеличен на 23–24 седмици. Това наложи да се преразпределят темите.

В буквения етап се изгражда техниката на четене и писането на ръкописните букви, което изисква повече време за упражняване и затвърдяване. За да може по-често да се спира и да се затвърдява наученото, а да не се „препуска“ из учебния материал, в буквара и в учебната тетрадка по писане № 2 са добавени по 6 нови упражнителни урока. В буквара те са след буквите О, Л, Ф, С, К и Щ , а в учебната тетрадка съответните уроци по писане са поместени на последните страници.

Въведена е нова методика за графичното обозначаване на сричките - лигатурите (дъгичките). Удебелените черти в звуковите и буквените модели, обозначаващи сричките, са заменени с антенки, за да са по-лесно различими за децата. Приложен е нов начин за онагледяване на разликата между звуковия и буквения състав при думи, съдържащи ДЖ, ДЗ, Щ, Ю и Я.

Двата учебни комплекта по човекът и обществото за 4. клас са обновени по препоръки от учители, историци и общественици. Почти всички текстове в учебника с автори Мария Радева и Мария Манева са редактирани така, че да възпитават у децата патриотизъм и гражданско съзнание, да събудят у тях интерес към родната и световната история. Много уроци са олекотени, отпаднали са понятия, подменени са илюстрации, осъвременени са данни.

Същите структурни, съдържателни и методически промени са направени и в учебния комплект по човекът и обществото за 4. клас с автори Сия Стоянова и Лилия Манева. Тяхната цел е да облекчат и направят по-ефективни преподаването и работата на децата с учебника и тетрадката. Актуализирани са факти и данни, много илюстрации са подменени с по-качествени. Редактирани са основните текстове така, че да станат по-леки за четене.

Преработени са и двата учебника по човекът и природата за 4. клас с авторски състави Лиляна Найденова, Пенка Бозарова, Мария Тодорова и Мария Кабасанова, Калоян Манолов, Павлина Стоянова. Част от илюстрациите и схемите са заменени с по-качествени, и по-достъпни за учениците. Други са добавени, за да онагледяват по-добре учебното съдържание.

Важни понятия са обяснени по-ясно по препоръки на експерти и учители. Коригирани са всички тестови въпроси в учебника на Л. Найденова след всеки раздел - освен такива с избираем отговор, са добавени въпроси с отворен отговор, каквито има в тестовете за външно оценяване.

Актуализирана е част от информацията – например, колко са защитените растения и животни у нас и др. Коригирани са въпросите в рубриките „Въпроси и задачи“ и в двата учебника, като са включени повече задачи за проектна работа, проучване и други съвременни форми на обучение и затвърдяване на учебния материал.

Автор: Михаела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: