Новини


16Ное2016

МОН одобри всички нови учебници за 1. и 5. клас на „Просвета“

Всички 39 нови учебни комплекти и учебници за 1. и 5. клас на издателска група „Просвета“ са одобрени от Министерството на образованието и науката (МОН). Заедно с печатните издания одобрение получават и електронните им варианти. 

„Просвета“ е издателството с най-много внесени проекти за нови учебници и всички до един получиха положителни оценки от експертите. Най-голямото учебникарско издателство представи общо 14 проекта за първи и 25 за пети клас с марките Просвета“, „Просвета АзБуки“ и „Просвета Плюс“.

Издателската група участва с два пълни комплекта за 1. клас – „Чуден свят” и „Голямото приключение”, както и с преработените в съотвествие с новата учебна програма буквар, читанка и околен свят на „Просвета АзБуки“.    

За 5. клас има по два или дори три различни учебника по предмет, за да може учителят да подбере най-подходящия за своите деца. Към всяко заглавие има книга за учителя, работни тетрадки и електронен учебник от ново, триизмерно поколение. Учебниците са дело на доказали се и талантливи автори, художници и редактори. Уроците са написани на лек и разбираем език, съобразен с възрастта на децата. Съдържанието е изчерпателно и напълно съответства на учебните програми.

След одобрението от МОН идва вторият важен етап – всеки начален учител трябва да оцени и избере учебника, по който ще преподава през следващата 2017/2018 учебна година. За да получи оценка „приложим“, един проект трябва да събере най-малко 50% подкрепа.

Учителите вече имаха възможност да проверят на практика как работят новите учебници на издателството и да се убедят в тяхното високо качество. Още в началото на тази учебна година „Просвета“ осигури за всички български преподаватели и ученици в 1., 5. и 7. клас безплатни работни материали, запълващи празнините между старите учебници и новите програми. Тези книжки съдържат цели уроци от новите проекти за учебници.

„Всяка дума, задачка и упражнение са премислени, ясни и точни, а илюстрациите са чудесни... Работните материали ни оказват неоценима помощ в тази първа година на образователната реформа. По тях съдя, че и учебниците ще са на ниво“, коментира Нели Димитрова, начална учителка от Пловдив, в писмо до издателството. Масови са и одобрителните коментари за новите електронни учебници, които хиляди учители вече ползват в класната стая.

Всички проекти на учебници за 1. и 5. клас и демоверсии на електронните им варианти могат да бъдат разгледани на www.prosveta.bg и www.e-uchebnik.bg.

 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: