Новини


21Ное2017

Младите учители са се увеличили над 4 пъти

Младите учители у нас са се увеличили над 4 пъти. Ако през м.г. като преподаватели са започнали да работят около 800 млади хора, през настоящата учебна 2017/18 г. в системата са влезли около 3500 млади учители. Тези данни изнесе председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева вчера на конференция за наставничеството. Общо учителската гилдия наброява около 90 000 души.

Въпреки "младата вълна" обаче след 7 г. се очаква голям недостиг на кадри в българската образователна система, защото 39 000 преподаватели ще се пенсионират, сочат данните на Такева. Според нея привличането и задържането на младите учители е изключително важно, като един от начините за това е наставничеството от страна на по-опитните им колеги. "Не проумявам защо някои директори не въвеждат длъжността на учителя наставник. Там, където има наставници, има най-много млади учители", коментира председателят на СБУ, припомняйки, че наставниците получават по 50 лв. допълнително към месечните си заплати.

"През последните години има устойчив ръст на младите учители до 29 г., които влизат в системата на образованието", посочи и социологът Антоний Гълъбов. Той очерта и още една тенденция - увеличават се мъжете преподаватели. Според него младите преподаватели са носители на иновациите в системата по ред причини - те са връстници на трансформационните процеси в края на 80-те и началото на 90-те години, по-плавно са навлезли в информационната ера и новите технологии не са им чужди, имат проектна култура, както и досег до европейските програми за обмен на преподаватели.

Сред трудностите, които срещат младите учители, са комуникационните бариери в училище, липсата на навременна подкрепа при подготовката и планирането на урока, дисциплината в клас, работата с родителите, мотивацията на учениците...

 

Виж цялата новина тук: в."Сега"

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: