Новини


20Юни2018

Местата в паралелките след 7 клас повече от учениците

393-ма ученици недостигат за обявените свободни места след 7-ми клас в учебните заведения в пазарджишко. Седмокласниците, които завършиха учебната година в края на миналата седмица и се очаква да кандидатстват за прием в средните училища, са 2297, а разкритите места в 104-те паралелки, са 2690.

За пореден път местата в гимназиите са повече от реално необходимите - с близо 400. Това е нормално, коментират от образователното ведомство, като обясняват, че така се дават повече възможности на децата при избора на професия. След приключване на кампанията паралелките с недостатъчно кандидати ще бъдат закрити или ще останат като маломерни. От 104-те паралелки 38 са профилирани и 66 - професионални. Седмокласниците в пазарджишко ще избират между 16 професионални гимназии, 5 средни училища и по 2 профилирани и обединени училища.

Заявен е прием за обучение по 7 нови професии и специалности, ще се работи и с актуалното напоследък дуално обучение. Разкрити са 6 паралелки за задочно обучение и една за вечерно. За улесняване подаването на заявления е разработена електронна система с два адреса за достъп - https://priem.mon.bg или https://7klas.mon.bg.

В системата се влиза с...

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: