Новини


26Мар2015

Математиката стана по-желана от историята

Любопитна тенденция отчетоха тази година от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Безпрецедентно за предварителния изпит по математика са се записали 1159 кандидати, или с 80 души повече от кандидатите да пишат по история, предмета, с който се влиза в една от най-желаните специалности на Алма матер - „Право“.
„Обясняваме си тази тенденция с факта, че с математика приемаме във все по-търсените специалности по информатика“, поясниха от престижното висше училище. В ИT направленията записват и с оценките от матурата. Но при образуването на бала оценката от зрелостен изпит се умножава по две, а тази от изпит - по три. Този механизъм беше заложен от най-стария вуз у нас, за да привлича повече хора на собствените им препитвания, и очевидно засега успява.
Най-популярен сред младежите остава изпитът по български език и литература. За него подалите документи кандидати са 1269. За изпита по биология са регистрирани 736 младежи, по география - 358, а по химия - 312. В дъното на таблицата е философията, за която са регистрирани едва 63-ма души. Най-малко желан и тази година е изпитът по физика - само 45 тийнейджъри са подали документи за него.
В момента само седем специалности в СУ държат на изпита като единствена форма на прием. Останалите направления подбират първокурсниците си по ...

Виж цялата новина тук: Преса

Автор: Теодора Йолчева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: