Новини


28Юни2016

Математиката отново е на мода

Софийската математическа гимназия е на първо място по бал и тази година сред столичните училища. Миналата година СМГ изпревари по бал немската, която 15 години държеше лидерството в София.

Последният приет е с 34,392 (при максимален 36).

На второ място

пак е 91-а

немска

езикова гимназия.

Това съобщи шефката на регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева при обявяването на резултатите от първото класиране за елитните гимназии.

Паралелката с най-висок минимален бал е в СМГ с профил природоматематически с немски език - 35,216.

Максималният бал в София тази година е 35,876. Момичето е прието в Немската гимназия.

На второ място с бал 35,875 е приета кандидат-гимназистка, класирана в СМГ в профил природоматематически с немски език.

Момиче е ударило рекорда по желания - в заявлението си е посочило 217 от общо 194 профилирани и 98 професионални паралелки. Класирано е на първо желание.

Най-желаното

училище е Втора

английска

гимназия

И тази година най-желаната паралелка е в Испанската с първи език испански и втори - англйски език. Пожелана е 1906 пъти.

Следва паралелката на 22-о СОУ английски език с втори чужд език испански, пожелана 1729 пъти. На трето място е паралелката на Втора английска “Томас Джеферсън” английски си втори език немски.

От професионалните училища Националната търговско-банкова гимназия, която е първа по бал сред тях, събира най-много желаещи ученици в паралелката

банково дело

с английски

Следва я Националната финансово-стопанска гимназия с икономика и мениджмънт с английски език. На трето място е Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов” с паралелката системно програмиране с чужд език английски.

Класирани са 6349 ученици, некласирани са 219 ученици. Местата общо са 7648. Свободните места след първо класиране са 267. Няма вакантно място в най-елитните гимназии, уточни Ваня Кастрева.

Закритите паралелки са 29, като 4 от тях са слети. Те са по-малко от миналата година.

От 28 до 30 юни е

записването

на учениците на първия етап на класиране или подаване на заявления за участие във второто класиране. Списъците с приетите ученици на втория етап на класиране ще бъдат обявени на 4 юли. От 5 до 7 юли е записването.

На 8 юли се обявяват записалите се ученици и незаетите места след втория етап на класиране.

От 11 до 13 юли е времето, в което ученици, които не са участвали, не са успели да се класират поради недобре подредени желания или искат още веднъж да ги преподредят, да подадат заявления за третото класиране в училищата гнезда.

Само Марина Бояджиева от Бургас

събра максималните 36 точки

ДИМЧО РАЙКОВ

Седмокласничка от Бургас постигна най-високия бал в страната - 36, с който влиза в Природоматематическата гимназия “Никола Обрешков” в профила математика с английски.

Марина Бояджиева е завършила 7-и клас в същото училище и решила да продължи пак в него образованието си.

“Гордеем се, че в Бургас бе постигнат най-високият бал в страната”, каза шефката на регионалния инспекторат по образование Виолета Илиева.

Марина Бояджиева се занимава и с балет. В 4-и клас била приета едновременно в Спортното училище “Юрий Гагарин" и Математическата, но избрала да продължи с точните науки.

Балът на момичето е сбор на следните отлични оценки: от теста по български език и литература и утроена оценката от теста по математика. Прибавя се оценката по математика от удостоверението за завършен 7-и клас. Последната е по балообразуващ предмет от удостоверението, посочен от училището.

На второ място след първото класиране се нарежда Немската гимназия “Гьоте” - с достигнат бал от 35,680 а на трето и четвърто е пак Математическата за специалностите “Биология с английски” и “Информатика с английски” - съответно 35,375 и 34,966.

Английската гимназия, която в минали години бе на по-предни позиции, сега заема пето място с бал 34,930 за специалността със засилено изучаване на немски и следващото шесто място с бал от 34,698 за паралелките с руски.

Гимназията с преподаване на романски езици е седма в класирането с бал 34,162 и 34,106 за паралелките по френски и испански. Едва на 18-о място е Руската гимназия “Васил Левски” с комбинирано преподаване на английски, за което максималният бал е 32,500.

 

Ваня Кастрева:

Ученици, които

не се запишат

или не подадат

заявление за второ

класиране, отпадат

Има 2 възможности пред учениците в този момент. Ако са удовлетворени от класирането, следва с оригинала на удостоверението за завършен 7-и клас да се запишат в училището, в което са приети. Това е задължително за учениците, класирани по първо желание.

Останалите, които искат да проверят възможностите си за по-добро желание, трябва да отидат в училището, в което са класирани към настоящия момент, и да подадат на място заявление за участие във втори етап на класирането. Това им позволява да се придвижат на по-предна позиция или, ако не успеят, да останат в същата паралелка. Не бихме искали да объркваме родителите, че им се пази мястото, където вече са класирани. Ако не се запишеш или не подадеш заявление за участие във второ класиране, отпадаш.

219 ученици не са класирани, които според това как са подредили желанията си имат шанс на второ класиране системата отново да ги върне и да влязат в някое от желаните училища. Те не подават документи, но системата автоматично ги включва. Спецификата на третото класиране пък е, че отново се подават заявления, но само за свободните места. Тогава желанията отново се подреждат.

 

Малко кандидати за

класове с изучаване на

професия, закриват ги

Продължава тенденцията за закриване на паралелките, в които се изучава професия, в София, каза Ваня Кастрева. Тя съжалява, че няма да се съберат ученици за изучаване на “Спедиция, транспортна и складова логистика” в Професионалната гимназия по транспорт “Макгахан”. Предвиждаше се тя да бъде включена в дуално обучение. Само двама ученици обаче са я пожелали.

Сред закритите паралелки е също “Контрол на качеството и безопасност на храните”, “Експлоатация на автомобилния транспорт”, “Организация и технология на фризьорските услуги”, “Подемна транспортна техника, монтиране на пътно-транпортни средства”, “Технология на хомеопатични и фитопродукти”.

“Това са паралелки, които могат да предложат професии с бъдеще като реализация. Трябва да провокираме интереса към професионалното образование. Важна е и активната позиция на бизнеса”, коментира още Ваня Кастрева.

Не издържат на първо класиране и паралелки с изкуство. 2 класа са закрити с изобразително изкуство например - в 3-о и 144-о училище. Недостатъчнен брой ученици, едва трима, са пожелали и паралелката с технологичен профил “Защита на информацията”. Закриват се и паралелки от крайните квартали, в тийнейджърската възраст момичетата и момчетата искат да сменят средата.

Паралелките ще бъдат утвърдени в началото на септември.

Математиката желана и в Пловдив, Варна, Русе и Благоевград

С най-висок бал тази година се влиза в математическите паралелки с чужд език в Пловдив, Варна, Русе и Благоевград. Това показа проверка на “24 часа” в големите градове на страната.

За образцовата математическа гимназия в Пловдив “Акад. Кирил Попов” е постигнат най-висок бал на първо класиране - 35 786. Той е на момиче, което е прието в природоматематически профил с английски език. Долната летва за момиче в тази паралелка е 30,303. Максималният резултат за момче за същия профил е 35 445, а минималният - 30,713.

С високи оценки в гимназията се влиза и в специалност Компютърна графика, където максималният бал е 35, 393, а най-ниският - 32, 018.

Вторият най-силен резултат на първото класиране е за ЕГ “Пловдив” - 35,464, който е на момиче за чуждоезиков профил с английски. Минималният за момиче е 31, 930. За същата гимназия е и най-високият бал на момче за паралелка с немски - 35,394.

За ЕГ “Иван Вазов”, която е сред най-предпочитаните в Пловдив, максималният бал е за английска паралелка - 35,286, за момиче. Минималният е 32,394.
От 2912 ученици, които са участвали в първото класиране в Пловдив, 2744-ма са приети. Местата са общо 2884.
169 са написали само по едно желание, а двама седмокласници - от Пловдив и Хисар, са изредили по 43.
Преди първото класиране са
закрити
9 паралелки
с 11
специалности
в училища в Асеновград, Пловдив, Брезово и Карлово.
Най-високите балове в Русе се разпределят между Математическата, Английската гимназия, Професионалната гимназия по икономика и управление, както и СОУ за европейски езици, каза шефът на Инспектората по образование Димитър Райнов.
С най-висок бал се влиза в ПМГ “Сергей Корольов” в Благоевград. Паралелката с немски език е с максимален бал 35,839, а минималният е 32,715. На второ и трето място са паралелки от Математическата гимназия. На второ място е тази по информатика и английски с максимален бал 35,304, а минимален 31,876. Трета е паралелката...

Виж цялата новина тук: "24 часа"

Автор: "24 часа"

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: