Новини


18Фев2019

Математиката и физиката стават профилирани в езиковите паралелки

Mатематиката, информатиката, информационните технологии, природните науки ще бъдат възприемани като трети и четвърти профилиран предмет в паралелките на езиковите гимназии. Това обясни просветният министър Красимир Вълчев във връзка с преструктурирането на предстоящия план-прием след седми клас.

„Езиковите гимназии няма да откриват профили в областта на stem направленията, а някои паралелки ще ги възприемат като трети и четвърти профилиран предмет“, заяви министърът. Той даде за пример, че това могат да бъдат информационни технологии и математика, които са силно свързани с интензивното изучаване на езика, математиката и природните науки или химия и физика. По този начин освен знания по езика децата ще имат имат и такива в областите, в които се очаква най-голям недостиг на пазара на труда. Той уточни, че тази практика и досега е прилагана в някои гимназии, но вече ще обхваща повече.

Образователният министър посочи статистика, според която учениците, които продължават развитието си в чужбина, най-често са от езикови гимназии. Вълчев обясни, че са 30% всички заминаващи за чуждестранни университети, докато при математическите гимназии само 10% от възпитаниците напускат страната ни. Най-малък е процентът при професионалните гимназии – 3, посочи той. „За нас е важно да задържим добрите ученици и да ги насочим към секторите с очакван недостиг“, коментира още просветният министър...

 

Виж цялата новина тук: Teacher.bg

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: