Новини


20Юни2017

Масово свършиха местата за 1. клас в елитните училища

1356 са незаетите места за първи клас в столицата след трето класиране. Това става ясно от данни на сайта на Регионалното управление по образование. От таблицата става ясно, че повечето престижни училища са напълнили паралелките и няма нито едно свободно място. Сред тях са 73 СУ „Владислав Граматиков“, 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, 51 СУ „Елисавета Багряна“, 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“, 32 СУИЧЕ, 31 СУЧЕМ известно още като Бастилията, 20 ОУ „Тодор Минков“, 22 СУ „ Г. С. Раковски“ и др.

Междувременно обаче все още има по няколко незаети места в други желани школа. Така например 35 СУ търси още трима ученици, в 7 СУ “Св. Седмочисленици“ има 10 свободни места, а в 133 СУ „А. С. Пушкин“ – 1.

Попълването на свободните места в София ще продължи до 14 септември.

255 пък са общо незаетите свободни места за първолаци в 18 варненски училища след второ класиране, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към община Варна. Електронната система за прием е отворена от вчера за попълване на незаетите бройки.

88 са кандидатите, които не са класирани или не са записани по решение на родителите им, уточниха още от общинската дирекция.

108 свободни места за първолаци има в централната част на Бургас. Това съобщи шефката на дирекция „Образование“ в общината Веселина Таралова. Незаети бройки има в ОУ "Любен Каравелов", ОУ „Братя Миладинови:“, „П. Яворов“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и СУ "Иван Вазов". В комплексите „Славейков“, „Банево“ и "Ветрен“ незаети са останали 63 места за първолаци в 6 училища. Други 92 места очакват първокласници в училищата в комплекс „Изгрев“, а в най-големият комплекс "Меден рудник" има 52 свободни места.

От 21 юни системата ще бъде отворена за родители и те ще имат възможност да пренареждат желанията си, казаха от общината. 

До момента данните от приема показват, че на първо класиране са кандидатствали 2025 деца, от тях са класирани 2011 малчугани. Само 14 хлапета са останали без място по посочените желания, но пък в същото време има други 377 свободни места. 

Най-голям брой заявления са подадени за ОУ „Елин Пелин“ в к-с „Меден рудник“, ОУ „А.Г. Коджакафалията“ – ЦГЧ, ОУ „Васил Априлов“, ОУ „Климент Охридски“ в к-с „Изгрев“ и ОУ „Антон Страшимиров“  и НБУ "Михаил Лъкатник" в к-с „Славейков“, където свободни места няма. Във всички останали учебни заведения  има свободни места в паралелките.

Над 250 пък са свободните места за първокласници в различни училища в Русе. Родителите на тези деца, които и при второ класиране не са в списъците на предпочитано от тях школо, имат възможност да ги запишат в празните паралелки. Свободни места има в СУ „Възраждане”, СУ „Йордан Йовков”, СУ „Васил Левски” и други училища, които са в кварталите или извън широкия център на града. Традиционно четири училища в централната част на Русе са предпочитани от родителите на първокласниците – ОУ „Иван Вазов”, СУ за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ”, ОУ „Отец Паисий” и ОУ „Любен Каравелов”.

 

В Пловдив анулират

записване за неверни данни

Ако родителите от Пловдив са опитали да хитруват, подавайки неверни данни към електронната система за прием в първи клас, заявлението им се анулира, съобщиха директори на основни училища под тепетата.

Единственото шмекеруване, което майките са си позволявали да правят, е с постоянните адреси. Както „Монитор” нееднократно е писал, някои родители сменяли фиктивно постоянния си адрес, наемайки квартири в района на желаното от тях училище, или се регистрирали на адрес на свои приятели в квартала.

736 са свободните места за първокласници в Пловдив след първото класиране на въведената тази година електронна система за прием. Общият брой места за 7-годишни в училищата бе 3639, а заетите на първо класиране места са 2903, сочат данните на община Пловдив. В първото класиране взеха участие 3294 деца...

 

Виж цялата новина тук: в. "Монитор"

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: