Новини


23Яну2018

В 11. и 12. клас литературата и математиката задължителни по новата програма

Литературата, математиката и чуждите езици по новите учебни програми ще бъдат задължителни за всички ученици в 11-и и 12-и клас. Това каза Евгения Костадинова - директор на дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката.

Тя уточни, че литературата ще се изучава задължително и с еднакъв брой часове до 12-и клас от всички ученици, защото те ще държат матура по български език и литература.

Костадинова отбеляза, че "и в момента в част от училищата история и география не се учат чак до 12-и клас".

На въпрос, че в новите учебни програми много от учебния материал от 11-и и 12-и клас "слиза" в десети клас и в по-предните класове, министър Красимир Вълчев коментира, че ако съпоставим часовете, годишния хорариум и дните, които учат учениците ни, ние по-скоро сме под средното ниво.

"В общия случай децата в другите страни учат повече и имат по-малко ваканции, отколкото в България", заяви образователният министър.

Той отбеляза обаче, че ако се погледнат учебните ни програми, те сигурно са по-амбициозни, "защото при нас основната ни писта е малко по-бърза, отколкото в другите страни".

Министър Вълчев съобщи, че МОН ще организира допълнителни обучения на учителите за работа по новите учебни програми, за да ги представят те по този хорариум по най-ефективен начин.

Евгения Костадинова обясни, че не се говори за промяна в действащите учебни програми, а за цялостна нова философия на програмите.

По новите учебни програми в десети клас ще се учи българска литература и история. Тези ученици обаче в 11-и и 12-и клас отново ще изучават български автори по литература, които ще присъстват и в десети клас с някои от класическите си творби...

 

Виж цялата новина тук: Агенция "Монитор"

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: