Новини


5Окт2015

Криза за учители, търсят се 2058

В цяла България има само едно свободно работно място за химик и 2 за юристи 
Учителите се оказват поредната професия, в която се появява липса на достатъчно кадри, показват данни от Агенцията по заетостта за свободните работни места, предоставени на в. “24 часа”.
През последните години изчезнаха вече лекарите и медицинските сестри, заварчиците, а преди няколко месеца бе обявена криза и при намирането на достатъчно шофьори за камиони.
Най-търсени от работодателите през август са учителите по общообразователна подготовка в средното и основното образование, както и на преподаватели за ВУЗ, съобщиха от агенцията.
В бюрата по труда са били заявени от работодателите 2058 работни места, а увеличението им спрямо предишния месец от годината е 2,5 пъти. Статистиката показва, че
над 800 от
местата за
преподаватели
стоят незаети
повече от месец
Всъщност се търсят повече учители, отколкото общо в следващите две професии - работници в преработвателната промишленост и шивачки. За тях обявените през август в бюрата по труда свободни работни места са съответно 1080 и 900.
За целия август са били заявени общо 15 239 работни места, което означава, че
всяко седмо
свободно място
е било за
преподавател
Ръстът на свободните позиции спрямо юли пък е бил с 1541 бройки, като увеличението при тези за учители е било с 1223 места, или почти всички от увеличеното търсене на работна ръка.
Парадоксално, но безработните с педагогическа специалност или поне умения са ...

Виж цялата новина тук: 24 часа

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: