Новини


15Окт2018

Красимир Вълчев в Пловдив: Едносменният режим е скъпа цел

„Едносменният режим е скъпа цел и изисква допълнително финансиране. Оказа се, че 2021 година е нереалистичен срок за преминаването на всички училища на една смяна. Вариантите за решаване на проблема са строеж на нови училища, пристройки към съществуващите сгради и постепенно, разумно намаляване на приема, без да се допуска напрежение”. Това коментира в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев. Четвъртият вариант, по думите му, е да се направи цялостен преглед и преструктуриране на училищната мрежа, тъй като в доста градове имало свободен фонд на професионални гимназии. Пловдив е в топ 4 с най-много училища на двусменен режим – 25.

„Общините са тези, които трябва да намерят сечението. Те трябва да изготвят индивидуални програми с конкретни срокове. Плановете трябва да отчитат спецификите на отделната община и мерките, които са предприети, за да може всички ученици да учат сутрин. Те имат право да съгласуват приема с РУО”, каза министърът.

Според него някои общини ще могат да се справят с проблема за 2-3 години. Прогнозите му са, че до 7-8 години може да се намали с около 60% броят на училищата на двусменен режим. Сега 298 школа в страната учат сутрин и следобед. В Кюстендил, например, вече са решили проблема изцяло, но там е имало само две училища на две смени.

В Пловдив огромен е проблемът с липсата на достатъчно кабинети в Математическата гимназия, която дели сграда с ОУ „Драган Манчов”. Училищното настоятелство инициира кампания за строителство на нова сграда на собствен терен от 34 дка до хотел „SPS” в ЖР „Тракия”.  От години има изготвен проект за учебен корпус и прилежащи сгради, който е актуализиран няколко пъти. За да бъде реализирана цялостната идея са нужни между 9 и 10 млн. лева.

„На този етап няма заложени средства за Математическата гимназия”, попари надеждите за финансиране от бюджета догодина министърът.

Хуманитарната гимназия пък съжителства...

 

Виж цялата новина тук: Иновативен образователен портал "Уча в Пловдив"

Автор: Деляна Лукова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: