Новини


8Яну2019

Красимир Вълчев: На практика няма промяна при матурата след 7 клас

На практика няма промяна при матурата след 7 клас.  Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Изпитът ще бъде в две части, а не с два модула. Ако някой ученик реши, може да не участва във втората част, уточни министърът.

„Разликата е, че оценката ще бъде една. Всяко участие във втората част ще даде допълнителна възможност на ученика да кандидатства в повече училища”, посочи Вълчев.

„Дали ще се казва две части или два модула, няма голяма разлика. Първата част ще са 25 задачи, а втората част – преразказ. Запазва се продължителността и форматът на изпита. Той ще бъде върху материала само от 7 клас. Това, което променяме, е, че вместо два модула ще се казва две части и оценката ще бъде една”, обобщи просветният министър.

12 000 деца са напуснали образователната система, 8000 от тях са заминали в чужбина, съобщи още той. Броят на рисковите деца, които констатираме, е между 60 и 70 000.

При 2,5%-3% от учениците, които отпадат, причината са ранните бракове.

След увеличението след Нова година средната брутна учителска заплата ще е близо 1300 лв., а минималната – 920 лв. Средното „чисто” възнаграждение ще е близо 1100 лв.  Тези, които получават 920 лева и са току-що постъпили учители и нямат добавка за прослужено време, ще вземат дори оше по-малко – около 800 лв. „чисто”, каза министърът.

Тази година след увеличението за първи път средната учителска заплата ще бъде над средната за страната от години, десетилетия дори, отчете Вълчев.

Традиционно има недостиг на учители по чужди езици и информатика, задълбочава се недостигът по математика и физика. Затова ще стартираме нова национална програма, с която ще финансираме обучението за придобиване на учителска правоспособност от лица, завършили висше образование в други сектори, допълни министърът.

Правим информационна система, която ще срещне търсенето и предлагането...

 

Виж цялата новина тук: bTV

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: