Новини


7Ное2018

Красимир Вълчев: 20% увеличение на учителските заплати е планирано в следващият бюджет

20% увеличение на учителските заплати е планирано в следващият бюджет. Това обяви просветният министър Красимир Вълчев в ефира на БТВ.

Минималната учителска заплата става 920 лв., средната брутна - 1300 лв., което е чисто между 1000-1100 лв., допълни той.

Красимир Вълчев посочи, че има липса на учители по информационни технологии, английски език, ресурсни учители, информатика, физика и математика. "Обсъждахме нови мерки за привличане на млади хора, инвестираме не само в 18-годишните, но и в 25-30-годишните", каза той. „Имаме необходимост от обща подкрепа за всички учители, за да направим тази професия по-уважавана и да накараме повече млади хора да се включат в нея, затова планираме общо увеличение. В системата имаме и диференцирано заплащане, имаме и система за кариерно развитие в зависимост от резултатите", добави Красимир Вълчев.

Министърът подчерта, че няма единен критерий за оценка на представянето на преподавателите, на базата на който да могат да се дават по-големи заплати според заслугите. "Дори образователните резултатти на учениците невинаги са критерий".

По повод отделянето на НИМХ от БАН, министър Вълчев заяви, че от 1 януари не би трябвало да има проблеми с работата на НИМХ. "Всички метеоролози минават към ново дружество с преструктурирането. Тези, които искат да останат в БАН могат да го направят".

„От 1 януари НИМХ, ако бъде приет бюджета, ще излезе в неговата цялост. По същество БАН не са възразили срещу това, което сме предложили. Те заеха принципно решение да бъде изведен НИМХ, сключихме споразумение, защото имаше опасност през септември институтът да спре работа, защото нямаше директори. Няма точка от споразумението, която да противоречи за закона за бюджета. БАН са против формата, но ние не можем да разберем защо", каза Вълчев.

"Няма механично вадене, има преобразуване. Едно юридическо лице на 31 декември е към една организация, на 1 януари е към друга организация. Всичко се запазва", подчерта образователният министър...

 

Виж цялата новина тук: Novini.bg

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: