Новини


22Дек2014

Кога ще стигнем финландските училища

Липсата на домашни и тестове... всъщност води до добри резултати – това сочи опитът от Финландия. Страната е водеща в Европа е сферата на образованието и предлага някои изключително иновативни методи за обучение.

Как се учи в северната страна

Подходът към оценяването на учениците е индивидуализиран. Единственият стандартизиран тест, който учениците във Финландия правят, е, когато са на 16 години. Задължителни оценки има едва от 8-и клас. Домашни започват да се пишат в тинейджърските години, а акцент се поставя върху задържането на вниманието на децата чрез игри и интерактивни методи на обучение.
В България, макар и да не са задължителни, домашни се дават от първи клас, а редовни текущи оценки има от втори. Стремежът е да се правят колкото се може повече стандартизирани тестове, за да може оценяването да не е субективно.

Учителите са много ценени

Най-съществената част от постигането на тези резултати е наличието на качествено обучени учители. Всички преподаватели трябва да имат магистърска степен (а висшето образование в скандинавската страна е напълно безплатно). Професията е една от най-престижните и едва 10% от завършилите бакалавърска степен са приети за магистри по учителски програми. Често преподавателите са реализирали се и в друга професия специалисти като доктори или адвокати – нещо немислимо в България.
У нас пък бакалавърска степен на висше образование е достатъчна, за да си учител. Голяма част от местата за учители в университетите са запълнени на III и IV класиране с изключително ниски оценки и то от кандидат-студенти, които са посочили педагогиката сред последните си желания.

Какви са резултатите

Статистиката е изключително показателна – резултатите от изследването Програма за международно оценяване на учениците (PISA) нареждат Финландия на първо място сред европейските държави в почти всички изследвания. През 2012 година Финландия е на 5-о място в света (първа в Европа), докато България се нарежда едва на ...

Виж цялата новина тук: Труд

Автор: Димитър Черкезов

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: