Новини


7Юли2014

Клисарова предлага учебниците да се избират по спорна процедура

Дни преди официалната оставка на правителството просветното министерство предлага учебниците до VIII клас да се избират по съвършено нова процедура. Основната промяна е, че за началния и прогимназиалния етап - от I до IV и от V до VIII клас, ще има само един учебник. Идеята може да се тълкува като противоречие на действащия Закон за народната просвета, според който министърът на образованието одобрява учебниците, "но не повече от три учебника по един предмет за всеки клас". Конкурсът ще е по договаряне, без обявление по Закона за обществените поръчки, гласят предложенията. От текстовете не става ясно дали издателствата ще могат да кандидатстват със свои авторски колективи, или те ще се избират по неуточнени критерии.

МОН предлага одобреният проект за учебник да преминава и през обществено обсъждане чрез сайта на ведомството, което да продължава минимум един месец. Преди дни просветното министерство отчете резултатите от онлайн анкета за спорните моменти в проекта за бъдещ закон за училищното образование. В нея се включиха едва 8724 участници, които не са представителна извадка. Подобна анкета се предлага и сега.

След публичното обсъждане мненията се дискутират с авторите и евентуално част от тях се включат в бъдещия учебник. В края на процедурата се предвижда министърът да ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Ванина Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: