Новини


5Яну2018

Какво не знаят учениците по история на Средновековието?

Вече четири месеца половината осмокласници в страната, тези от професионалните гимназии, изучават Възраждането, без да са учили предишния десетвековен исторически период - Средновековието. Причината за това недомислие е в прибързаното влизане в сила на новия Закон за училищното образование. Догодина същото ще се случи и с останалите осмокласници, които сега учат езици и нямат история в програмата.

Какви дупки останаха в знанията на учениците по история разказва Елиана Димитрова.

Отиваме в една от столичните професионални гимназии, тази по транспорт "Хенри Форд", за да проверим как осмокласниците изучават Възраждането, без миналата година да са учили пълноценно Средновековие. Министреството беше дало възможност тази епоха да се изучи като се вземат две години в една или с допълнителни часове. Учителят по история Стефка Атанасова разказва, че за първи път випуск има толкова ниски резултати на входното ниво.

Стефка Атанасова, учител по история, ПГТЕ "Хенри Форд": Дори нямат спомен някои, че са изучавали Средновековие.

Учителката разказва, че за да предаде урок за Възраждането използва половината час, за да обясни какво всъщност се е случвало през Средновековието.

Стефка Атанасова, учител по история, ПГТЕ "Хенри Форд": Директно от старата история, така се получава на практика, отиваме в новото време и те започват да задават въпроси за Средновековието. Когато питам изучавали ли сте Средновековна византийска история, Средновековна Българска история, взаимоотношенията между България и Византия и увисват във въздуха моите въпроси.

Питам и осмокласниците, които идват от различни училища, дали там са успели да изучат Средновековието.

Велислав, 8 клас: От Средновековието почти нищо не е взимано, главно наблягахме на Древен Рим и Египет.

Георги, 8 клас: Не мога точно да си го спомня, но честно казано съм сигурен, че никой от миналия ми клас не го е запомнил.

В момента г-жа Атанасова преподава Възраждане на осмокласниците. Те обаче са пропуснали да изучат десет века Средновековие, събрани в този учебник. И пропуските в знанията им са повече от очевидни...

 

Виж цялата новина тук: БНТ

Автор: Елиана Димитрова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: