Новини


9Фев2016

Как да изкараш отличен на матурите

Матурите са последното изпитание за един ученик преди да завърши гимназия. Най-подготвен и уверен в знанията си ще се почувства зрелостникът, ако познава добре формàта на изпита и се упражнява по него. С помагала за матурите по всички предмети разполага издателство „Просвета“. Те съдържат тестове и задачи, които имитират истинския изпит, и в момента се предлагат с отстъпка 28% (виж по-долу).

 

Български език и литература

 

18 нови теста по български език и литература за матурае най-новото помагало на „Просвета“. То съдържа 18 теста, които са съставени изцяло по модела на тестовете за държавни зрелостни изпити по български език и литература от 2014 и 2015 година, което позволява на зрелостниците да добият пълна и точна представа за формата на изпитния тест за матура. Подредбата и съдържанието на тестовите варианти дават възможност сборникът да се използва в процеса на обучението и подготовката за матура и в 11., и в 12. клас.

“Матурата по литература в таблици за 11/12. клас” (с автор К. Михова) на „Просвета“ е сред новите помагала на пазара, при това супер успешни. Предимството му е, че излага информацията за всяко произведение в отделна таблица -  жанр, теми, фигури и тропи, послания. Така тя става прегледна, ясно структурирана и изключително удобна за бърз преговор преди изпита. Авторите са представени по модела „епоха - литературен период - за какво говори творчеството на автора - как говори - какво казва”. Тези знания са необходими и за втората част от изпита – аргументативен текст. А най-новото помагало е „Тестове и текстове по литература за зрелостници и кандидат-студенти“ (С. Стоянов).

 

Математика

„Матура за отличен. Математика“ (З. Запрянов, Ю. Нинова, Д. Раковска, С. Матакиева, И. Миронов) съдържа 25 примерни теми, съобразени с изпитната програма за матурата по математика. Включени са и истински теми, давани през годините, решенията на задачите в тях, както и критериите за определяне на точките, които се дават за всяка вярна стъпка от решението на конкретната задача. Зрелостниците получават полезни препоръки и съвети при решаването на тестови задачи с избираем отговор. „Просвета“ предлага и второ помагало – „Всичко за матурата по математика“ (З. Запрянов, Н. Райков, Т. Петкова).

 

История и цивилизация

100% успех. Матура по история и цивилизациясъдържа пет теста по актуалния формат на МОН, разработени от компетентни учители. Той предлага пет важни предимства. Указанията за решаване на всички типове задачи ще помогнат зрелостниците да се ориентират във възможните трудности и уловки. Чрез анотираните отговори на всички задачи те могат да преговорят и да осмислят материала, да открият пропуските си и да ги отстранят. Листът за отговори, в който попълват всеки тест при самоподготовката, ги доближава максимално до реалните условия на изпита. Скалата за отговори и точките на всички задачи дават възможност всеки ученик веднага да се самооцени. Сборникът съдържа и пет развити отговора на исторически въпрос, които задават модел и допринасят за овладяването на умение за създаване на този вид писмена работа.

С новия сборник учениците могат да се подготвят отлично и да се явят уверени и спокойни на матурата.

 

География и икономика

 

„Бърза и лесна подготовка за матурата по география и икономика“ (А. Богоева) е единственото помагало, в което са отразени последните промени в учебно-изпитната програма. То е с оптимален обем и е написано на достъпен за учениците език. Всяка тема завършва с тест. Включени са и изпитни варианти с отговори, с които ученикът лесно си поставя оценка и допълва знанията си.

 

Биология и здравно образование

„100% успех на матурата по биология и здравно образование“ (С. Томова и В. Петрова) подготвя за матурата по биология и здравно образование, като създава условия, максимално близки до истинския изпит. Съдържа учебно-изпитната програма за ДЗИ по биология и здравно образование, указанията за работа с изпитните тестове и 10 теста с 500 авторски задачи, напълно съответстващи на изпитния формат. След всеки тест има лист за отговори, в който ученикът отбелязва верния отговор, и свитък за свободни отговори, на каквито се пише по време на матурата. В края на книгата са посочени отговорите на тестовете и скала за преобразуване на получените точки в оценка.

Сборникът „Всичко за матурата по биология и здравно образование“ (В. Овчаров, Т. Димитрова, М. Христова, К. Йотовска) е изключително полезен не само при подготовката за зрелостния изпит, но и за упражнения в процеса на обучение в 9. и 10. клас. Темите са представени с кратък, ясен и достъпен за възприемане текст и богато илюстрирани с фигури, които подпомагат усвояването на знанията. Помагалото е подходящо и за кандидат-студентите при подготовката им за изпитите по биология.

 

Чужд език

 

„100% успех. Матура по английски език“ (А. Багашева, М. Коларова и Р. Костова) е най-новото помагало на „Просвета“ по предмета. То съдържа пет варианта на зрелостен изпит по английски език, съобразени с актуалния формат на МОН. Задачите в него проверяват уменията по слушане, четене, писане, както и знанията по граматика и лексика. То предлага съвети и стратегии за успешно представяне на изпита, както и отговорите на тестовете.

10 изпитни варианта за зрелостен изпит по немски език. Национален конкурс „Най-добрите десет. От учители за учители” предлага десет комплексни теста за зрелостен изпит по немски език, които осигуряват оптимална подготовка през учебната година. Създадено е от изявени учители от цялата страна, участвали в национален конкурс на издателство „Просвета” под наслов „Най-добрите десет. От учители за учители”. Развива всички необходими умения за успешно полагане на матура по немски език. В помагалото са включени актуални автентични текстове за четене, упражнения за слушане с разбиране и разнообразни граматични и лексикални задачи. Помагалото съдържа подробни отговори на изпитните задачи, което го прави полезно за самостоятелна подготовка.

Внимание, учители!

Помагала за външно оценяване след 4. и 7. клас и за матури може да поръчате с търговска отстъпка от 28% за 10 и повече броя в периода от 8 февруари до 8 март 2016 г. чрез представителите в информационните центрове на „Просвета“ (виж http://prosveta.bg/informacionni-centrove) и в търговските обекти на издателството.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: