Новини


9Фев2016

Как да изберем училище за бъдещия първолак

Кандидатстването за първи клас е кампания, която не прилича на никоя друга. Главно, защото за нея няма общовалидни правила. На училищата е дадена доста широка автономия сами да определят критериите, по които да отсяват бъдещите първокласници. В обществото липсва рейтинг на това кои училища са добри и кои - не толкова. В резултат на това в около 20 училища в столицата, набедени за елитни, за едно място чакат по четири - пет деца. На места - и по десет. В същото време преподавателите в някои квартални училища обикалят едва ли не от врата на врата, за да запълнят бройката си.

И все пак - как да изберем училище за бъдещия първокласник? Една от възможностите е да направим избора си на базата на резултатите от изпитите, които децата от държавните и общински училища държат в края на четвърти и на седми клас. Ако имате възможност да изберете и частно училище, има и такива класации. Някои от тях са направени от сайта www.danybon.com на базата на статистиките на министерство на образованието и регионалния инспекторат по образованието.

В общото класиране на общински и частни училища по резултати от изпитите след седми клас доминират частните. В челната десетка всъщност са успели да се промъкнат едва три от държавните и общински училища - СМГ, училището по културата в Горна баня и 107 ОУ. Останалите седем училища в топ 10 са частни. На първо място в това класиране е частното училище "Света София", в челния списък са още Първа частна математическа гимназия, училищата "Веда", ЕСПА, "Евростар", "Българско школо", "Дорис Тенеди"...

Виж цялата новина тук: Стандарт

Автор: Стела Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: